Patlıcan üretim alanlarındaki canavar otu (Phelipanche ramosa (L.) pomel.) na karşı mücadele stratejilerinin araştırılması
Studies on management strategi̇es of broomrape (Phelipanche ramosa (L.) pomel.) in the areas of eggplant production
- Tez No: 539363
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN DEMİRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Patlıcan, canavar otu, yabancı ot, mücadele, alternatif mücadele, Eggplant, broomrope, weeds, weeds control, alternative control
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma, İzmir İli Menemen İlçesi Görece beldesinde üretici tarlasında yürütülmüştür. Patlıcanda sorun olan canavar otu ile mücadelede fiziksel, kimyasal ve alternatif mücadele yöntemlerinin etkisi araştırılmıştır. Denemede polietilen malç, zeytin karasuyu, prina, brassicacea atıkları, gübre (azotlu gübre + tavuk gübresi + kükürt) ve sulfosulfuron (% 75 WG) aktif maddeli herbisit kullanılmıştır. Tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekerrürlü yürütülen araştırmada; canavar otu görülmeye başladıktan on beş gün başlamak üzere, 7-10 gün aralıklarla 4 kez sayım yapılmış, kuru ağırlıkları tespit edilmiştir. Deneme sonucunda canavar otu ile mücadelede; fiziksel mücadele yöntemlerinden malç uygulaması % 98,93, kimyasal mücadele yöntemlerinden sulfosulfuron (%75 WG) aktif maddeli herbisit % 85,00, alternatif mücadele yöntemlerinden zeytin prina uygulama % 48,37 zeytin karasu uygulama % 54,64, brasssica atıkları uygulama % 31,81, gübre (azotlu gübre + tavuk gübresi + kükürt) uygulaması % 58,88 oranında etkili bulunmuştur. Uygulamalardan en iyi sonucu malç ve sulfosulfuron aktif maddeli herbisit uygulamaları vermiş ve bunu sırasıyla gübre, zeytin karasuyu, prina ve bassicaceceae uygulamaları izlemiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in the producer field in Görece, Menemen District of İzmir Province. The effect of physical, chemical and alternative methods of the control with broomrape, which is a problem in eggplant, was investigated. In the experiment, polyethylene mulch, olive land, prina, brassicacea wastes, fertilizer (nitrogen fertilizer + chicken manure + sulfur) and sulfosulfuron active substance herbicide (75% WG) were used. According to randomized block design, four replications were conducted, Recorded four times in 7-10 days intervals, starting at fifteen days after the monster grass began to be seen and dry weight determined. At the end of the experiment, in the control with the broomrape; mulch application of physical control methods 98,93%, chemical control methods of sulfosulfuron active substance herbicide (75% WG) 85,00%, alternative methods of control olive prina application 48,37%, olive black application 54,64%, application of brasssica wastes 31,81%, fertilizer (nitrogen fertilizer + chicken manure + sulfur) application was found to be effective at 58.88%. The best result of the application was the application of herbicides and sulfosulfuron active substance herbicide, followed by fertilizer, olive black sea, prina and bassicaceceae.