Gebeliğin istenme durumunun öznel mutluluğa etkisi
The desire of pregnancy status on subjective happiness
- Tez No: 539443
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP EJDER APAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ebe, gebelik, mutluluk, öznel mutluluk, Midwife, happiness, pregnancy, subjective happiness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Araştırma gebeliğin istenme durumunun öznel mutluluğa etkisini belirlemek ve karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Çalışma; Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde 29.05.2018-25.02.2019 tarihleri arasında çalışmaya alınma kriterlerine uyan gebeliğini isteyen 302 kişi ve gebeliğini istemeyen 308 kişi olmak üzere toplam 610 kişi ile yapılmıştır. Çalışma verilerinin toplanmasında; Kişisel Bilgi Formu ve Öznel Mutluluk Ölçeği (ÖMÖ) kullanılmıştır. Bulgular: İsteyerek ve istemeyerek gebe kalan kadınların ÖMÖ'den aldıkları puanların; isteyerek gebe kalan kadınlarda minimum 9, maksimum 27 ve puan ortalaması 18.88±3.82, istemeyerek gebe kalan kadınlarda ise minimum 4, maksimum 28 ve puan ortalaması 15.62±5.01 olduğu ve puan ortalamaları arasındaki farkın anlamlı olduğu saptanmıştır. İsteyerek gebe kalan kadınların yaşı, yaşanılan yer ve eş yaşına göre grupların ÖMÖ puan ortalamalarının ve istemeyerek gebe kalan kadınların yaş, gelir durumu algısı, eş yaşı ve eş çalışma durumunun ÖMÖ puan ortalamalarının arasındaki farkın anlamlı olduğu saptanmıştır. İsteyerek gebe kalan kadınların gebelik sayısı az olanların ve düşük sayısı bir olanların ÖMÖ puan ortalamalarının yüksek olduğu ve anlamlı olduğu; istemeyerek gebe kalan kadınların gebelik sayısı, yaşayan çocuk sayısı az olanların, düşük sayısı bir olanların, son iki gebelik arasındaki sürenin 4 yıl ve üstü olanların ve erkek bebek cinsiyetine sahip olanların ÖMÖ'den aldıkları puanların yüksek olduğu ve bu farkın anlamlı olduğu saptanmıştır. Sonuç: İsteyerek gebe kalmanın ÖMÖ puan ortalamaların yüksek olduğu ve isteyerek gebe kalmanın Öznel Mutluluğu artırdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Desire of Pregnancy Status on Subjective Happiness Objective: The aim of this study was to determine and compare the effects of pregnancy on subjective happiness. Materials and Methods: Study; A total of 610 people were included in the study, 302 people who wanted their pregnancy and 308 people who did not want their pregnancies in Diyarbakır Maternity and Children Hospital between 29.05.2018 and 25.02.2019. In the collection of study data; Personal Information Form and Subjective Happiness Scale (SHS) were used. Results: Women who become pregnant willingly have scored minimum 9 maximum 27 and their average score in SHS is 18.88±3.82. Those who become pregnant unwillingly have scored minimum 4 maximum 28 with 15.62±5.01 average. It's concluded that those difference is significant. It's concluded that there is significant difference between women who become pregnant unwillingly have scored significant than women who become pregnant willingly with age, partner, partner working condition, income status, partner age. It's concluded that women become pregnant willingly have scored SHS higher average than women who become pregnant unwillingly with number of pregnancy, miscarriage, living infant number, male infant, those who had 4 years between pregnancies scored better in SHS and it's concluded that it is significant. Conclusion: Those who become pregnant willingly have higher than SHS average score and it's concluded that becoming pregnant willingly increases subjective happiness.