Endometrium adenokanserli hastalarda preoperatif nötrofil / lenfosit, platelet / lenfosit oranının lenf nodu metastazına ve sağkalıma etkisi
The effect of preoperative neutrophil / lymphocyte, platelet / lymphocyte ratio on lymph node metastasis and survival in patients with endometrial adenocancer
  1. Tez No: 539624
  2. Yazar: ZAFER KOLSUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. SERPİL AYDOĞMUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Nötrofil lenfosit oranı, Platelet lenfosit oranı, Eozonofil lenfosit oranı, Endometriyum kanseri, Neutrophil lymphocyte ratio, Platelet lymphocyte ratio, Eosonofil lymphocyte ratio, Endometrial cancer
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Kanserle ilişkili inflamasyon çeşitli solid tümörlerde uzun süreli kötü sonuçlarla ilişkilidir. Bu çalışmada endometrial kanserde preoperatif nötrofil lenfosit oranı, platelet lenfosit oranının lenf nodu metastazını ve 5 yıllık sağkalımı öngörmedeki etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Hastanemizde postoperatif patolojisinde endometrium kanseri tanısı olan 379 olgunun preoperatif nötrofil lenfosit, platelet lenfosit, monosit lenfosit, eozonofil lenfosit oranlarının lenf nodu metastazı ve 5 yıllık sağkalım ile ilişkisi araştırıldı. Bulgular: Çalışmamızın sonuçlarına göre sistemik inflamatuar yanıt belirteçlerinin lenf nodu metastazını öngörmesi ile ilgili NLO, ELO ve PLO ile lenf nodu metastazı arasında anlamlı ilişki saptandı. 5 yıllık sağkalım ile ilişkisi incelendiğinde ise sadece ELO ile sağkalım arasında anlamlı ilişki saptandı. Aynı zamanda NLO ile servikal stromal tutulum, sitoloji pozitifliği, evre arasında anlamlı ilişki saptandı. Sonuç: NLO, PLO, ELO lenf nodu metastazını göstermede prognostik faktörlerdir. 5 yıllık sağkalımı göstermede ise sadece ELO prediktiftir fakat ELO'nun sağkalımı öngörmesi ile ilgili daha fazla sayıda prospektif çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
KOLSUZ Z. The Effect of Preoperative Neutrophil / Lymphocyte, Platelet / Lymphocyte Ratio on Lymph Node Metastasis and Survival in Patients with Endometrial Adenocancer, İzmir Katip Çelebi University Faculty of Medicine Atatürk Training and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, Specialist Thesis, İzmir 2019 Objective: Cancer-associated inflammation is associated with long-term adverse outcomes in various solid tumors. The aim of this study was to investigate the effect of preoperative neutrophil lymphocyte ratio and platelet lymphocyte ratio in predicting lymph node metastasis and 5-year survival in endometrial cancer. Material and Methods: We investigated the relationship between the preoperative neutrophil lymphocyte, platelet lymphocyte, monocyte lymphocyte, eosonophil lymphocyte ratio, lymph node metastasis and 5-year survival in 379 patients with endometrial cancer postoperatively in our hospital. Results: According to the results of our study, there was a significant relationship between NLR, ELR and PLR and lymph node metastasis in predicting lymph node metastasis of systemic inflammatory response markers. When the relationship with 5-year survival was investigated, only a significant relationship was found between ELR and survival. There is a need for more prospective studies on ELR predicting survival. At the same time there was a significant relationship between NLR and cervical stromal involvement, cytology positivity and stage. Conclusion: NLR, PLR, ELR are the prognostic factors for lymph node metastasis. In the 5-year survival, only the ELR is predictive, but there is a need for more prospective studies on ELR predictive of survival.