Sigara bağımlılığı olan hastalarda, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtileri ile sigara bağımlılığı şiddeti arasındaki ilişki
- Tez No: 540046
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA AKBIYIK
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
 - Anahtar Kelimeler: Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, sigara bağımlılığı şiddeti, erişkin, attention deficit hyperactivity disorder, ciggarette dependence severity, adult
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
 - Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
 - Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışma; dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtileri ile sigara bağımlılığı şiddeti arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma; Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt ve Eğitim Araştırma Hastanesi'nde 01.08.2018-31.11.2018 tarihleri arasında Aile Hekimliği polikniğine başvuran, çalışmaya katılmaya gönüllü sigara bağımlılığı olan erişkin hastalara yapılmıştır. 312 hastaya sosyodemografik veri formu, Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi ve Wender Utah Ölçeği uygulanmıştır. Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi ile Wender Utah ölçeği puanlamaları hesaplanarak, demografik özellikler ile karşılaştırılmıştır. Alınan veriler IBM SPSS 23 ile değerlendirilmiştir. Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi ile Wender Utah ölçeği arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda sigara içen popülasyonda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtileri oranı normal toplumdaki yüzdesinden daha yüksek saptanmıştır. Normal popülasyonda %4 olan oran araştırmamızda %18 olarak saptanmıştır. Katılımcıların sigara bağımlılığı puanı ile dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtileri puanı (r=0,278) arasında pozitif yönlü zayıf ilişki bulunmaktadır. Ayrıca cinsiyet, eğitim durumu ve sigara bağımlılık süresinin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtileri ile sigara bağımlılığı arasındaki ilişkiyi etkilediği gözlemlenmiştir. Sonuç: Sigara bağımlılığı şiddeti ile dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtileri arasında pozitif yönlü zayıf ilişki bulunmaktadır. Ayrıca cinsiyet, eğitim durumu ve sigara bağımlılık süresi de bu ilişkiyi etkilemektedir. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ve sigara bağımlılığı tedavisinde hastalar nikotin kullanımı açısından değerlendirilmelidir. Erkeklerde daha sık görülmesinin nedenleri arasında, erkek hastaların daha kolay başvuru yapması bir neden olarak görülmüştür. Bu nedenlere kadın hastaların daha iyi sorgulanması ve toplumun bu açıdan daha iyi bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the relationship between the severity of attention deficit hyperactivity disorder and the severity of smoking dependence. Materials and Methods: Study; Dışkapı Yıldırım Beyazıt and Training and Research Hospital, who admitted to family medicine clinic between 01.08.2018 and 31.11.2018, the patient group is consisted of adults who had addiction and volunteered to participate the study. Sociodemographic data form, Fagerström Nicotine Addiction Dependency Test and Wender Utah Scale were applied to the 312 patients. The fagerström nicotine addiction dependency test and wender utah scale scorea were calculated and compared with demographic characteristics. The data were evaluated with IBM SPSS 23. pearson correlation analysis was used to determine the relationship between the fagerström nicotine addiction dependency and wender utah scale. Result: In this study, the ratye of attention deficit hyperactivity disorder symptoms in the smoker population was higher than normal population. The rate is %4 in the normal population, but in this study it was %18. There was a weak positive correlation between smoking addiction score and attention deficit hyperactivity disorder symptoms score (r=0,278). Additionally; gender, educational status and duration of smoking dependence were observed to affect the relationship between attention deficit hyperactivity disorder and smoking dependence. Conclusion: There was a weak positive correlation between the severity of cigarette addiction and the symptoms of attention deficit hyperactivity disorder. Additionally; gender, educational status and duration of smoking dependence also affected this relationship. Patients with attention deficit hyperactivity disorder and smoking dependence should be evaluated in terms of nicotine use. Among the reasons for the more frequent occurrence in male patients, it was seen that male patients were more likely to apply. Women should be questioned elaborate and women should be beter informed in this perspective.