Adaptive moving grid methods quasilinear parabolic systems
- Tez No: 5401
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT KARASÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: kaygan ağ yöntemleri, sonlu farklar, kuasi lineer parabolik sistemler, Runge-Kutta yöntemleri. -iv, Moving grid method, finite differences, quasi-linear parabolic systems, Runge-Kutta methods. ¦m
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET KUASI-LÎNEER PARABOLİK SİSTEMLER İÇÎN KAYGAN A? YÖNTEMLERİ A1-KHAWAJAH, Ayman Yüksek Lisans Tezi: Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Bülent Karasözen Ocak 1989, 80 sah if e Silindirik ve kartezyen koordinat lardaki, parabolik diferansi yel denklem sistemlerinin sayısal çözümleri için kaygan ağ yöntemleri uygulanmıştır. Parabolik diferansiyel sistem uzay değişkenine göre sonlu fark lar yöntemi kullanılarak yarı-ayrıklaştırılmış ve zaman değişkenine göre sayısal çözümü için köşegen elemanları aynı olan kapalı bir Runge-Kutta yöntemi uygulanmıştır. Çözümün bazı türevlerinin eşit ola rak dağıtılarak değişken ağ elde edilmiştir. Sayısal sonuçlar yöntemin sabit ağ yöntemlerine göre, zaman değişkeninde daha büyük adım aralıkları için, daha az Newton iteras- yonu ve uzayda daha az ayrıklaştırma noktası gerektireceğini göster mektedir. Bu da yöntemin geniş bir uygulama alanına sahip olduğu ve etkin sonuçlar verdiğini kanıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ADAPTIVE MOVING GRID METHODS FOR QUASI-LINEAR PARABOLIC SYSTEM Al-KHAWAJAH, Ayman M.S. in Mathematics Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Bülent Karasözen January 1989,80 pages Moving grid methods are applied for the numerical solution of quasi! inear coupled parabolic differential equation system in cylindrical and cartesian coordinates. The parabolic differential equation system is semi-discretized in space by finite difference and the time integration is done by singly diagonally implicit Runge-Kutta methods. An adaptive mesh in space computed by equidistribution of some spatial derivatives of the solution. Numerical results illustrate the wide applicability and efficiency of this method using large time steps and less Newton iterations and less number of space points, than the fixed grid methods,