Analysis of the liquefaction products of Mengen lignite based on fractionation techniques
  1. Tez No: 5400
  2. Yazar: EMEL İNANÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNİZ GÜRÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kömür sıvılaştırma, fraksiyonlama teknikleri, Mengen Linyiti. vıı, Coal Liquefaction, Fractionation Techniques, Mengen Lignite
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
MENGEN LİNYİTİNİN SIVILAŞMA ÜRÜNLERİNİN FRAKSİYONLAMA TEKNİ?İ İLE İNCELENMESİ İnanç, Emel Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Güniz Gürüz Doç. Dr. Nurcan Baç 108 Sayfa, Şubat 1989 ÖZET Bu çalışmada, gelecek çalışmalarda kullanılmak üzere veri elde etmek amacıyla Türk Linyitlerinin sıvılaşma davranış ları incelenmiştir. Sahip oldukları yüksek kül ve sülfür içeriğinin mümkün katalitik etkisi, Türk Linyitlerini sentetik yakıt için elve rişli bir ham madde durumuna getirmektedir. Bu çalışmada daha önce Erdem, (1987) tarafından yapılan çalışmalarda elde edilen kömür kökenli sıvılar sıvı kolon kromatograf isinde ayrılmış, değişik sıvı ürünlerin daha detaylı belirlenmesi için H-N.M.R. ve I.R. analizleri yapılmıştır. Daha ileri tanımlama amacıyla, çözücü ayırma şeması kulla nılmıştır. Bu ayırma işleminin temeli organik çözücülerin artana polaritede kullanılmasına dayanır. Yağlar, asfaltenler vive preasfaltenler olarak tanımlanan kömür kökenli sıvıların üç ana ürünü, alt fraksiyonlara ayrılmıştır. Sıcaklık, basınç, çözücü-kömür oranı ve kataliz olarak seçilmiş- proses değişkenlerinin artan değerleri sıvılaşmanın istenen ürünü heksanın yağ eluatı verimine pozitif bir etki göstermektedir. Asfaltenlerin ana fraksiyonunda artan proses değişkenle rine göre bulunan maximum, hidrojenlendirme reaksiyonları neticesinde yağ fraksiyonunda alifatiklerin oluşumuyla açıklanabilir. Elde edilen sonuçlar preasfaltenlerin ara ürün olduğunu ve preasfaltenlerin asfaltenlere dönüşümünün ısısal ve katalitik olabileceğini göstermektedir. Sonuç olarak, Mengen Linyitleri nin sıvılaşma mekanizması çalışma şartlarında aşağıdaki gibi açıklanabilir. Kömür -*? Preasfaltenler -*? Asfaltenler -»? Yağlar. Alt fraksiyonların H-N.M.R. ve I.R. Spektra analiz sonuçları Mengen Linyitinin kimyasal yapısı hakkında da bilgi vermiştir.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF THE LIQUEFACTION PRODUCTS OF MENGEN LIGNİTE BASED ON FRACTIONATION TECHNIQUES İnanç, Emel Faculty of Engineering Department of Chemical Engineering, M.S. Thesis Supervisor: Prof.Dr. Güniz Gürüz Assoc. Prof.Dr. Nurcan Baç 108 Pages, February 1989 ABSTRACT In this work, the liquefaction behavior of Turkish Lingites is investigated in order to obtain the necessary data for future use. Possible catalytic effect of their high ash and sulfur content make them an interesting raw material for synthetic fuels. In ; Lis study coal derived liquids from a previous work by Erdem, (1987) have been separated by liquid column chromatography and were studies through H-N.M.R. and I.R. analyses for furter identification of different liquid products. mSolvent fractionation schemes were used in order to aid further characterization. The basis of these fractionation procedure is to use organic solvents of increasing polarity. Three major products of coal derived liquids which are defined as oils, asphaltenes and preasphaltenes have been separated. Selected process variables in terms of temperature, pressure, solvent to coal ratio and catalyst basically showed a positive trend with respect to the yield of hexane eluted oil which is the desired product of liquefaction. The existence of the maximum in the major subtraction of asphaltenes with respect to increasing values of process variables can be explained by the formation of aliphatics in oil fraction due to hydrogenation reactions, Results obtained indicated that the asphaltenes and preasphaltenes are the intermediate products and the conversion step of preasphaltenes to asphaltenes can both be thermal and catalytical. Asphaltenes are hyrogenated to produce oils. In conclusion, mechanism of the liquefaction of Mengen Lignite under the range of the investigated conditions can be represented by the following path. IVCoal -*. Preasphaltenes -»? Aspaltenes.*? Oils. 1 The results of H-N.M.R. and I.R. spectra of subfractions also gave the information about the chemical structure of Mengen Lignite.