Hepatosteatozu (alkolik olmayan karaciğer yağlanması) olan obez adölesanlarda oksidatif stresin retina üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of oxidative stress on the retina in obese adolescentswith hepatosteatosis (non-alcoholic karaciger lubrication)
- Tez No: 540152
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZGÜR PİRGON
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Obezite, karaciğer yağlanması, oksidatif stres, insülin direnci, retina pigment epiteli, Obesity, fatty liver, oxidative stress, insulin resistance, retinal pigment epithelium
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Son yıllarda, pediatrik alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD), pediatrik obezite prevalansı ile birlikte artmıştır ve ayrıca dünya çapında önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir (4, 5). Çalışmamızın amacı hepatosteatozu olan obez adolesanlarda oksidatif stresin retina üzerine etkilerini değerlendirmektir. Bu çalışma, 20 Aralık 2017 ve 30 Temmuz 2018 tarihleri arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji polikliniğine başvuran 9.500 çocuktan kriterlere uyan 11-17 yaş arası 90 tanesi randomize seçilerek yapıldı. Tüm hastaların açlık glukoz, açlık insülin, ALT, lipit parametreleri, total antioksidan kapasite (TAS), total oksidan durum (TOS) çalışıldı ve OCT ile retina muayeneleri değerlendirildi. Obez gruptaki NAFLD ve Non-NAFLD subgrupları arasında VKİ açısından fark bulunmamaktaydı. Açlık insülin, ALT ve HOMA-IR değerleri açısından en yüksek ortalama değerler NAFLD grubunda idi. TAS, TOS, oksidatif stres indeksi (OSİ), açlık glukoz ortalamalarına bakıldığında NAFLD'de en yüksek, kontrolde en düşük olarak tespit edildi. Her 3 grubun retinal ölçüm özellikleri karşılaştırıldığında anlamlı farklılık saptanmadı. Ancak TOS'un iç plexiform ve RPE ile pozitif yönde, dış nükleer ile negatif yönde korele olduğu, OSİ'nin dış nükleer ile negatif ve RPE ile pozitif yönde korele olduğu, FGİR'in gangliyon ile, glukozun gangliyon ve iç nükleer ile, TKOL ve LDL'nin ise dış nükleer ile korele olduğu düşünüldü. Böylelikle kan şeker yüksekliğinin gangliyon hücrelerine, lipitlerin dış nükleer tabaka üzerine ve de oksidatif stresin dış nükleer tabaka ve RPE üzerine olumsuz etkilerinin olduğu bulundu. NAFLD'li grupta oksidatif stresin yüksek olması ve oksidatif stres blirteçlerinin insülin direnci ve retina tabakaları ile kuvvetli ilişkisi olması ileriki dönemlerde retinal dejenerasyona yol açabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, pediatric non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) has increased with the prevalence of pediatric obesity and has also become a major health problem worldwide (4, 5). The aim of our study was to evaluate the effects of oxidative stress on retina in obese adolescents with hepatosteatosis. This study was carried out with randomly selected 90 out of 9,500 children who were admitted to Suleyman Demirel University Faculty of Medicine Pediatric Endocrinology outpatient clinic between December 20, 2017 and July 30, 2018. Fasting glucose, fasting insulin, ALT, lipid parameters, total antioxidant capacity (TAS), total oxidant status (TOS) were studied in all patients and retinal examinations were evaluated by OCT. There was no difference in BMI between NAFLD and Non - NAFLD subgroups in the obese group. The highest mean values for fasting insulin, ALT and HOMA-IR values were in NAFLD group. TAS, TOS, oxidative stress index (OSI) and fasting glucose mean were the highest in NAFLD and the lowest in control. There was no significant difference between the retinal measurement characteristics of all 3 groups. However, in the positive direction of TOS with internal plexiform and retinal pigment epithelium (RPE), negatively correlated with external nuclear, OSI is negative with external nuclear and positive with RPE. It was thought that FGIR is correlated with ganglion, glucose with ganglion and inner nuclear, total cholesterol and LDL with external nuclear. Thus, it was found that blood sugar height had negative effects on ganglion cells, lipids on outer nuclear layer and oxidative stress on outer nuclear layer and RPE. The high level of oxidative stress and the strong association of oxidative stress blockers with insulin resistance and retinal layers in the NAFLD group suggest that it may lead to retinal deanerations in later periods.