An analysis of bluetooth 5 protocol in comparison to the preceding bluetooth versions
Bluetooth 5 protokolünün ile eski bluetooth versiyonlarına karşılaştırılmasında bir analizi
  1. Tez No: 540338
  2. Yazar: CORNEL ANDREW LYATUU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZHAN URHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bluetooth Aralığı, Bluetooth Düşük Enerji, Güç Tüketimi, Verim, Bluetooth Low Energy, Bluetooth Range, Power Consumption, Throughput
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bluetooth, kısa mesafeli iletişimi amaçlayan bir telsiz teknoloji standarttır. Onun önceki sürümleri, 10 ila 100 metre arasında aralıklı olan Bluetooth klasik olarak adlandırılır. Klasik sürümleri Bluetooth 1.0'dan Bluetooth 3.0'a kadar değişmektedir. Daha uzun mesafelere ve daha düşük enerji tüketimi ihtiyacı olmak üzere, Bluetooth Düşük Enerjiye yol açma sebebi olmuştur. Bluetooth'un temel dezavantajı, kendi menzil sınırlamaları olmuştur, bunun yüzünden en yaygın kullanılan iletişim protokollerinden biri olmasına rağmen, tam olarak benimsenme kapasitesini tamamını gerçekleştirememiştir. Bluetooth 5'in genişletilmiş menzili, daha yüksek hızları ve bir mesh protokol imkanı ile, artık ZigBee ve WIFI gibi diğer iletişim teknolojileriyle rekabet edebilme yeteneğine sahiptir. Bu tezde, yeni Bluetooth 5 protokolun özelliklerini, önceki Bluetooth versiyonları arasında, güç tüketimi, dizi özellikleri ve verimi açısından analiz edilmektedir. Ana projede, bir BLE 5 SoC başka bir BLE 5 SoC ile doğrudan iletişim halinde bağlantı oluşturmaktadır. Sistemlerin birisi bilgisayara bağlanır ve test eden tarafından gönderilen isteklere cevap verirken test cihazı olarak hizmet edecektir. Bu etkileşim sürecinde, verim, aralık kapasitesi ve güç tüketimi ile ilgili farklı okumalar analiz için kaydedilir. BLE 4.0 testi, çıktıyı test etmek için bir BLE HM-10 modülü kullanılır. Bu test için kullanılan SoC, Nordic Semiconductor'un bir BLE 5 hazır SoC olan nrf52840'ıdır.
Özet (Çeviri)
Bluetooth is a wire free standard of technology aimed at short distance communication. Its early versions are known as the Bluetooth classic whose range was between 10 to 100 meters. The classic versions range from Bluetooth 1.0 to Bluetooth 3.0. The need for longer ranges and lower energy consumption led to Bluetooth Low Energy. The main disadvantage for Bluetooth had always been its range limitations hence despite being one of the most commonly used communication protocols, it never really hit its full adoption capacity. With Bluetooth 5's extended range and higher speeds plus the possibility of a mesh protocol Bluetooth now boasts the ability to compete with other communication technologies like ZigBee and WIFI. This thesis analyses the new Bluetooth 5 protocol specification in comparison to Bluetooth 4.2 in regards to the power consumption, range capabilities and BLE throughput. The main project consists of a BLE 5 capable SoC in direct communication with another, peripheral, SoC. The peripheral is connected to the computer and will serve as the tester while the client responds to the requests that are sent by the tester. In the process of this interaction different readings that pertain to throughput, range capabilities and Power consumption are recorded for analysis. The BLE 4.0 test uses a BLE HM-10 module to test for throughput. The SoC employed for this test is Nordic Semiconductor's nrf52840 which is a BLE 5 ready SoC.