Android tabanlı 6 dakika yürüme testi geliştirilmesi, geçerlilik ve güvenirliği
Development of an android-based 6-minute walk test, validity and reliability
- Tez No: 1018658
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL TAŞPINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Android, Geçerlik, Güvenilirlik, İvmeölçer, Android, Validity, Reliability, Accelerometer
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Android işletim sistemi tabanlı bir 6 Dakika Yürüme Testi (6DYT) uygulamasının sağlıklı genç yetişkinlerde güvenirlik ve geçerliliğini kapsamlı biçimde değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Metodolojik tasarımla yürütülen çalışmaya 18-35 yaş arasında 41 erkek ve 78 kadın olmak üzere toplam 119 sağlıklı genç yetişkin dahil edilmiştir. Katılımcılar eşzamanlı olarak Android uygulaması ve geleneksel yöntemle ATS protokolüne göre 6DYT uygulamıştır. Test süresince KAH, SpO2 ve kan basıncı Bluetooth nabız oksimetresi ile kaydedilmiş; Borg dispne skoru değerlendirilmiştir. Fiziksel aktivite IPAQ-KF ile belirlenmiştir. Test-tekrar test güvenirliği (n=59) 5-7 gün arayla değerlendirilmiştir. ICC, SEM, MDC95 ve Bland-Altman analizi uygulanmıştır. Bulgular: Uygulama ile ölçülen ortalama yürüme mesafesi 755,2 m, geleneksel yöntemle 754,9 m olarak belirlenmiştir. Test-tekrar test güvenirliği mükemmel düzeyde saptanmıştır (ICC=0,921; SEM=22,45 m; MDC95=62,24 m). Eşzamanlı geçerlilik yüksek korelasyon göstermiş (r=0,943), Bland-Altman bias 0,24 m olarak hesaplanmıştır. IPAQ-KF ile 6DYT arasında orta düzeyde korelasyon bulunmuştur (r=0,359). Aktivite grupları arasında anlamlı mesafe farklılıkları gözlemlenmiştir (F=19,235; p<0,001). Sonuç: Android tabanlı 6DYT uygulaması mükemmel güvenirlik ve yüksek eşzamanlı geçerlilik sergilemiştir. Geleneksel yöntemin yerini alabilecek erişilebilir bir fonksiyonel değerlendirme aracı olarak klinik ve araştırma ortamlarında güvenle kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to comprehensively evaluate the reliability and validity of an Android-based Six-Minute Walk Test (6MWT) application in healthy young adults. Materials and Methods: This methodological study included 119 healthy young adults (41 male, 78 female) aged 18-35 years. All participants simultaneously performed the 6MWT using both the Android application and the conventional method according to the ATS protocol. HR, SpO2, and blood pressure were monitored via Bluetooth pulse oximeter; Borg dyspnea score was assessed post-test. Physical activity was evaluated using IPAQ-SF. Test-retest reliability (n=59) was assessed with repeated measurements 5-7 days apart. ICC, SEM, MDC95, and Bland-Altman analysis were performed. Results: Mean walking distance was 755.2 (application) and 754.9 m (conventional). Test-retest reliability was excellent (ICC=0.921; SEM=22,45 m; MDC95=62.24 m). Concurrent validity showed high correlation (r=0.943) with a Bland-Altman bias of 0.24 m. Moderate correlation between IPAQ-SF MET and 6MWT distance (r=0.359). Significant differences between activity groups (F=19.235; p<0.001). Conclusion: The Android-based 6MWT demonstrated excellent reliability and high concurrent validity. It can be safely used as an accessible functional assessment tool in clinical and research settings.