Red globe üzüm çeşidinde farklı çeşit/anaç kombinasyonlarının kallus gelişim düzeyi ile açık köklü aşılı fidan randımanları üzerine etkileri
The effects of di̇fferent culti̇var/rootstock combinations to callus formation and grafting room efficiency on red globe grape
  1. Tez No: 540368
  2. Yazar: SÜMEYYA AKÇAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER DARDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Açık Köklü Aşılı Fidan, Kaynaştırma Odası, Kök Skalası, Kallus Gelişimi, Fidan Randımanı, Grafted Vines, Callusing Room, Root Scale, Callus Formation, Seedling Efficiency
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
İki kısımdan oluşmuş olan bu araştırma, Red Globe üzüm çeşidinde farklı çeşit/anaç kombinasyonlarının kallus gelişim düzeyi ile açık köklü aşılı fidan randımanları üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla 2016 yılında, Manisa ilindeki 'Çalışkan Asma Fidancılığı' işletmesinde yürütülmüştür. Birinci kısımda Red Globe üzüm çeşidinde farklı çeşit/anaç kombinasyonlarının kallus gelişim düzeyi incelenmiş olup, ikinci kısımda ise açık köklü aşılı asma fidan randımanları üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırmada 'Red Globe' üzüm çeşidinin kalemleri, '5BB', '41B', '110R', '1103P' ve '1613C', anaçlarının aşılanabilir çelikleri üzerine masa başı omega aşı yöntemiyle aşılanmıştır. Araştırma 3 tekerrürlü ve her bir tekerrürde 50'şer adet aşılı çelik olacak şekilde planlanmıştır. Araştırmada, aşı odası randımanı ile kallus gelişim düzeyi değerleri arasında, farklı çeşit/anaç kombinasyonları bazında önemli farklılıklar tespit edilmiştir. Aşılı çeliklerin farklı bölümlerindeki kallus gelişim düzeyi ortalama sonuçlarına göre en iyi gelişimi üst (tepe) kallus (3,43) göstermiştir. Üst, yan ve dip kallus ortalaması olarak en yüksek değer Red Globe/110R, en düşük değerler ise sırasıyla Red Globe/5BB (2,21) ile Red Globe/1613C (2,22) kombinasyonlarından elde edilmiştir. Farklı çeşit/anaç kombinasyonlarının üst (tepe) kallus gelişim düzeyi ortalama değerlerine bakıldığında, en yüksek ortalama değerin 4 düzeyinden (63,68), en düşük ortalama değerin ise 0 düzeyinden (1,04) alındığı saptanmıştır. En yüksek fidanlık randımanı Red Globe/110R (%76,00), en düşük fidanlık randımanı Red Globe/41B (%44,67) kombinasyonunda, en yüksek 1. boy aşılı asma fidanı randımanı Red Globe/110R (%53,33), en düşük 1. boy aşılı asma fidanı randımanı Red Globe/41B (%30,00) ile Red Globe/5BB (%30,00) çeşit/anaç kombinasyonlarında tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research consisted of two parts and conducted in 'Çalışkan Vine Saping' sapling production plant for determination the effects of different cultivar/rootstock combinations to grafting room efficiency and callus formation on red globe grape in 2016. Callus formation of different cultivar/rootstock combinations examined in the fist part of the study and grafting room efficiency of different cultivar/rootstock combinations examined in the second part of the study. Scions of 'Red Globe' grape varieties were grafted with table grafted omega vaccine on the graftable steels of 5BB, 110R, 1103P, 1613C and 41B. Research planned with 3 replications with every replication had to have 50 units of grafted steel and significant differences determined between vaccination room effiency and callus development level in terms of variety/rootstock combinations. When the average callus rates in different parts of the grafted steels examined the the best growth determined by upper (peak) callus (% 3.43). The highest average upper, side and bottom callus value was obtained from Red Globe/110R, least values were obtained from combinations of Red Globe/5BB (2,21) and Red Globe/1613C (2,22). The highest upper (peak) callus value of different variety/rootstock combinations determined from 4th level (%76) and least value determined from 0th level (1.04). The highest nursery yield obtained from Red Globe/110R (%76,00) while the lowest nursery yield obtained from Red Globe/41B (%44,67) combinations and the first size grafted vine sapling yield obtained from Red Globe/110R (%53,33), the least from Red Globe/41B (%30,00) with Red Globe/5BB (%30,00) variety/rootstock combinations.