Diyareli irritabl barsak sendromu olan hastalarda eşlik edebilen aleksitimin sorgulanması, aldığı tedaviler, başvurduğu poliklinikler, tedavi sonrası alınan yanıtlar ve sosyodemografik veriler açısından incelenmesi
Investigation of accompanying alexithymia in patients with diarrheal irritable bowel syndrome, treatments, polyclinics, post-treatment responses and sociodemographic data
- Tez No: 585648
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL BATTALOĞLU İNANÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Diyareli irritabl barsak sendromu, Aleksitimi, İrritabl barsak sendromu, Muğla, Irritable bowel syndrome, Alexithymia, Mugla
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Diyareli ırritabl barsak sendromu tanısı almış bireylerde, aleksitimiyi incelemek ve sosyodemografik değişkenler ile aleksitimi arasındaki ilişkilerin araştırılması çalışmamızın amacıdır. Gereç ve Yöntem: Irritabl barsak sendromu tanısı almış 110; Aile Hekimliği polikliniğine başvuran, gastrointestinal sistem yakınması olmayan, sağlıklı gönüllülerden oluşan 103 katılımcı çalışmaya dâhil edildi. Katılımcılardan elde edilen verilerin analizinde, SPSS 22 programı kullanıldı. Veri analizinin ilk aşamasında, katılımcıların demografik bilgilerine dair, ortalama ve sıklık değerlerine bakıldı. Tanı almış ve sağlıklı kontrol grubundaki katılımcıların, çeşitli sosyodemografik değişkenler üzerinden karşılaştırılması, Ki-kare analizi ve bağımsız gruplar t-testi analizi yoluyla yapıldı. Bulgular: İrritabl barsak sendromlu hastaların, 44'ü erkek (%40), 66'sı kadın(%60); Kontrol hastalarının da, 48'i erkek (%46,6), 55'i (%53,4) kadındır. Irritabl barsak sendromlu hastalar, %41,8 (N=46) Dahiliye polikliniğine, %23,6 Dahiliye ve Genel Cerrahi polikliniğine (N=23,6) ve %13,6 Aile Hekimliği (N=15) polikliniklerine başvurmuştur. Irrıtabl barsak sendromlu hastalar ve kontrol grubu olan hastaların, cinsiyet dağılımlarında, kadınlar çoğunlukta, ancak istatistiksel anlamlılık yoktur (χ2(2, N=110)=7,750, P=0.021). Ancak, irritabl barsak sendromlu hastaların, toplam aleksitimi puanları ve kontrol grubunun, toplam aleksitimi puanları istatistiksel anlamlıdır (χ2(729, N=103)=729, P=0.000**). Sonuç: İrritabl barsak sendromu yakınması olanların, özellikle aleksitimi açısından değerlendirilmesi, anlık muayeneden ziyade, psikiyatrik öykünün derinleştirilmesi, hastaların Aile Hekimlerince, uzun süreli izlemi, nedeni ve etkin tedavisi üzerinde çalışmaların halen sürdüğü, psikosomatik bir hastalık kabul edilen irritabl barsak sendromu hastalığının tedavisinde başarıya katkı sağlayabilecektir.
Özet (Çeviri)
İNGİLİZCE ÖZET (ABSTRACT) Aim: The aim of this study was to investigate alexithymia in patients with diabetic rheumatic bowel syndrome and to investigate the relationships between sociodemographic variables and alexithymia. Material and Method: A total of 110 subjects with ICDs and 103 healthy volunteers without gastrointestinal complaints were included in the Family Medicine outpatient clinic. SPSS 22 program was used to analyze the data obtained from the participants. In the first stage of data analysis, the mean and frequency values of the participants' demographic information were examined. The comparison of the participants in the diagnosis and healthy control group over various sociodemographic variables was performed by chi-square analysis and independent groups t-test analysis. Results: Of the patients with irritable bowel syndrome, 44 were male (40%), 66 were female (60%); The control patients were 48 male (46.6%) and 55 (53.4%) female. Irritable bowel syndrome patients, 41.8% (N = 46), the internal medicine outpatient clinic, 23.5% of the Department of Internal Medicine and General Surgery (N = 23.6) and 13.6% of family physicians (N = 15) applied to polyclinics. We found that females were predominant in the gender distribution of patients with irritable bowel syndrome and control group, but this was not statistically significant (ında2 (2, N = 110) = 7,750, P = 0.021). However, total alexithymia scores of the patients with irritable bowel syndrome and total alexithymia scores of the control group were statistically significant (un2 (729, N = 103) = 729, P = 0.000 **). The total scores of alexithymia patients were significantly higher than the control group. Conlusion: The evaluation of patients with irritable bowel syndrome, especially alexithymia, may contribute to success in the treatment of irritable bowel syndrome which is accepted as a psychosomatic disease in which the studies on the treatment of the patients and the long-term follow-up, cause and effective treatment of patients, rather than immediate examination, are still continuing.