Suruç sulama projesi öncesi toprakların fiziksel parametrelerinin belirlenmesi ve haritalanması
Determination and mapping of parameters in Suruc plain before irrigation
- Tez No: 540671
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ RIZA ÖZTÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Suruç, GAP, CBS, Haritalama, Suruç Sulama Projesi, Suruç, Gap, Gps, Mapping, Suruç Irrigation Project
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada GAP kapsamında yapılan Suruç Sulama Projesi sahasında sulamaya açılacak olan alanlarda toprak özelliklerinde ortaya çıkabilecek değişimlerin (CBS) coğrafi bilgi sitemleri kullanılarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma iki ayrı bölümden oluşup arazi ve laboratuvar çalışmalarını kapsamaktadır. Arazi çalışmaları için alanın uydu görüntüsü yorumu sonucunda alınan harita çıktısı ve GPS kullanılarak toprak örneği alınmıştır. Sulamaya açılacak olan alanların parametrelerini belirlemek için araziden 0-30 cm derinlikten alınan 70 analiz değerleri kullanılmıştır. Örneklemeler tesadüf olarak alınmış, farklı kullanım ve sulanmayan alanlardan olmasına dikkat edilmiştir. Laboratuarda bulunan toprak örneklerinin fiziksel ve kimyasal analizleri yapılmış olup sonuçlar bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Bilgisayar ortamında da görüntü bindirme, zenginleştirme, birleştirme ve çakıştırma işlemleri uygulanmıştır. Araziden alınan toprak örnekleriyle yapılan organik madde, pH, kireç ve EC analiz değerleri koordinatlı olarak ArcGIS veri tabanına girilmiştir. Yapılan verimlilik analizlerinde pH değerlerinin 7.20-7.53 arasında olduğu, EC değerlerinin 0.01dS/m-0.07dS/m arasında değer aldığı, kireç değerlerinin % 3.9-66.9 ve organik madde değerlerinin 0.14-2.17 arasında değiştiği görülmüştür. Sulama sahasında yapılan fiziksel analizlerde tekstür değerlerinin killi, su tutma kapasitesi değerlerinin % 1.69-11.21arasında olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmada elde edilen parametreler Suruç Sulama Projesi sahası topraklarında sulama öncesi toprak özelliklerinde tarımsal üretime engel olacak belirgin sorunların bulunmadığını göstererek ve ova topraklarının bazı özelliklerinin zamanla değişebileceği düşünülerek sonraki çalışmalara kaynak oluşturulması açısından yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Suruç Irrigation Project (GIS) geographical information systems have been formed in the water accumulation in the water accumulation. The study covers land and laboratory studies in two separate sections. There are satellite view of the area for field work and 70 points of analysis which are composed of 0-30 cm depth in the field In order to determine the parameters of the areas to be opened from the water. The samples were taken coincidentally and made from different uses and non-irrigated areas. The physical and chemical analyses of the soil samples in the laboratory were transferred to the computer environment. Image overlay, enrichment, merging and decompression of the computer. A soil sample was made in the field and the organic matter, pH, lime and EC analysis values were entered into the ArcGIS database. PH values were determined to be 7.20-7.53, where 3.9-66.9% and organic matter values varied between 0.14-2.17 where EC values were 0.01 dS / m-0.07 dS / m. In the physical analyzes carried out in the irrigation field, the texture values were found to be 1.69 - 11.21% of the clayey and water holding capacity values. Suruç Irrigation Project has the potential to create durability in the land and it has been tried to be produced.