Pansuman değişimi sırasında oluşan ağrının değerlendirilmesi
Evaluation of pain occurring during wound dressing change
- Tez No: 540839
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ETİ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Pansuman Ağrısı, Yara Ağrısı, Pansuman Sırasında Oluşan Ağrının Değerlendirilmesi, Dressing Pain, Wound Pain, Assessment of Pain During Dressing
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç:Bu çalışmapansuman sırasında oluşan ağrının nedenlerini incelemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem:Araştırma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte yapıldı. Yara ve pansuman ağrısını değerlendirdiğimiz çalışmamıza katılmayı kabul eden 263 hasta örnekleme alındı. Hastaların sosyodemografik özelliklerinin yer aldığı özellikler formu ile hasta ve yara özelliklerine bakıldı. Bu hastalardan ağrısını bildiren 250 hasta ile yara ağrısı ve pansuman sırasında oluşan ağrı değerlendirildi. Bulgular:Araştırma kapsamında olan 270 hastadan çalışmayı kabul eden 263 hasta ile çalışmaya devam edildi. Hastaların; yaş dağılımına göre, en küçük hasta 18 yaşında en büyük hasta 97 yaşında idi. Cinsiyet dağılımına bakıldığında 171'i erkek, 92'si kadın idi. Kronik hastalığı olan 56 hasta olduğu görüldü. Yara özelliklerine bakıldığında; yüzde69,6'sının akut yara, en çok görülen yara nedeninin (yüzde39,9) cerrahi yara, en sık görülen granülasyon dokulu yara (yüzde45,5) olduğu, eksuda tipine göre serösanguinöz ve pürülan yapının (yüzde32,6) daha fazla olduğu görüldü. Pansuman yöntemi olarak kullanılan ıslak-kuru pansuman yönteminin yüzde82,5 oranında en fazla kullanılan yöntem olduğu görüldü. Yara bölgesine bakıldığında yüzde41,5'inin üst ekstremitede olduğu görüldü. Yarası olan hastaların yüzde95,1 (250)'i yarası ile ilgili ağrı yaşadığını bildirdi. Bu hastaların 239'u ağrının pansuman sırasında ortaya çıktığını bildirdi. Pansuman sırasında; temizleme işleminin ağrıyı arttırdığını 175 (yüzde28) hasta, kısa dinlenme molalarının verilmesinin ağrıyı azalttığını, 153 (yüzde44,1) hasta bildirdi. Pansuman sürecinde oluşan ağrı şiddetini değerlendirdiğimizde; pansuman öncesi hastaların yüzde61,6 (154)'sının hafif, pansuman esnasındayüzde32 (80)'sinin şiddetli ve pansuman sonrasında yüzde44,4 (111)'ünün rahatsız edicidüzeyde ağrı hissettiği belirlendi. Sonuç olarak;bu araştırma sonuçlarına dayanarak yara yönetiminin ve pansuman seçiminin yanlış yapılmasının pansuman sırasında oluşan ağrı nedenlerinden olduğu görüldü. Yara bakımı uygulayan sağlık çalışanlarının, pansuman ağrısından oluşabilecek stresi ve buna bağlı olarak yara bakımının aksatılmasını, yara iyileşme sürecinin uzamasından ortaya çıkabilecek sorunları bilmedikleri/ önemsemedikleri söylenebilir. Farkındalığın artması için sağlık çalışanlarının gerekli eğitimlere katılmasını, hastanın taleplerini önemsemesini, hasta ile iletişim halinde olup stres düzeyinin azaltılmasını, ağrının en aza indirilmesi için gerekli özenin gösterilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This studywas conducted to investigate the causes of pain during dressing. Materials and methods: The research was made in descriptive and association-seeking type. Our study of wound and dressing pain was conducted with 263 patients who agreed to participate. The characteristics of the patients and the wound were observed with the“trait form”which had the sociodemographic characteristics of the patients Wound pain and pain during dressing were assessed with these 250 patients reporting pain. Findings: The study was conducted with 263 patients who accepted to participate out of 270 patients. According to the age distribution of the patients, the youngest patient was at the age of 18 years and the oldest patient was at the age of 97 years. As to the gender distribution, 171 men and 92 women. 56 of the patients had chronic illness. When the features of the wound considered, 69,6 percentage had acute wound, the most common cause of wound (39.9percentage) was surgical wound, the most frequent was wound with granulation tissue (45.5percentage), according to the type of exudate, serosanguinous and purulent (32.6percentage) were more common. It was seen that the wet-dry dressing method used as dressing method was the most used method with 82,5percentage. Looking at the wound area it was seen that 41.5percentage was on the upper extremity. 95.1percentage (250) of the wounded patients reported that they had wound pain. 239 of these patients reported that their pain had arisen during dressing. 175 (28percentage) patients reported that the cleaning process increased pain while dressing, and 153 (44.1percentage) reported that the short resting breaks decreased pain. When we evaluated the severity of pain in the dressing process, 61.6percentage (154) of the patients before dressing had mild pain, 32percentage (80) had severe pain during dressing and 44.4percentage (111) after dressing felt irritating pain. As a result; based on the results of this research, it was seen that the incorrect management of the wound and choice of dressing were some of the causes of pain during dressing. It can be said that the healthcare workers who apply wound care do not know or care about the problems that may arise from the prolongation of the wound healing process and the stress that can be caused by dressing pain and consequently the disrupted wound care. It is suggested that the health workers should attend the necessary trainings in order to increase awareness, care about the patient's requests, decrease the stress level by communication with the patient, and give the necessary care to reduce the pain to the minimum.