Sağlık kurumlarının performanslarının veri zarflama analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of health institutions performance by data envelopment analysis
- Tez No: 540856
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN KEREM ŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Günümüzde, mülkiyetine bakılmaksızın tüm işletmeler kaçınılmaz bir rekabet ortamı içerisinde faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. Bu durum işletmeleri, rekabet gücü elde etmelerini sağlayacak bazı önlemler almaya ve bu yolla maliyetlerini azaltmaya yönlendirmiştir. Bu bağlamda sağlık hizmetleri sunumunda maliyetin önemli bir kısmı komplike vakaların ele alındığı eğitim ve araştırma statüsündeki hastanelerde gerçekleşmektedir. Bu nedenle çalışmada Ankara, İstanbul ve İzmir'de faaliyet gösteren eğitim ve araştırma statüsüne sahip Genel Eğitim Hastaneleri, Üniversite Hastaneleri ve Sağlık Bakanlığı-Üniversite Ortak Hastaneleri değerlendirilmiştir. Bu çalışmada ele alınan 45 hastanenin görece etkinliklerinin değerlendirilmesinde matematiksel programlama tabanlı Veri Zarflama Analizi (VZA) kullanılmıştır. VZA ekonometrik çalışmalarda sağlanması gereken güçlü varsayımları gerektirmeyen non-parametrik bir teknik olduğu için tercih edilmiştir. Analizde girdi değişkeni olarak uzman hekim, hemşire, diğer sağlık personeli ve yatak sayısı; çıktı değişkeni olarak ayaktan muayene sayısı, taburcu olan hasta sayısı, yatak doluluk oranı ve ameliyat sayısı belirlenmiştir. Analiz sonucunda 13 hastanenin (%28,89) toplam etkin, 18 hastanenin (%40) teknik etkin ve 14 (%31,11) hastanenin ise ölçek etkin olduğu saptanmıştır. Ayrıca analizde etkin olmayan hastanelerin atıl değerleri hesaplanmış ve etkinlik hedefleri oluşturulmuştur. Sonuç olarak eğitim ve araştırma statüsüne sahip bu hastanelerde kaynakların genellikle etkin biçimde kullanılamadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, regardless of ownership, all businesses operate in an inevitably competitive environment. This has prompted businesses to take some measures to help them gain competitive advantage and thereby reduce their costs. In this context, an important part of healthcare costs materializes in education and research hospitals where relatively more complicated cases are addressed. For this reason, General Education Hospitals, University Hospitals and Ministry of Health-University Partnership Hospitals having education and research hospital status operating in Ankara, Istanbul, and Izmir were taken into consideration. In this study, a mathematical programming based Data Envelopment Analysis (DEA) was used to evaluate the relative efficiency of 45 hospitals. DEA has been preferred since it is a nonparametric technique that does not require strong assumptions that are needed in econometric studies. In this analysis, number of beds, number of specialist physicians, number of nurses and number of other healthcare personnel were chosen as input variables and number of outpatients, number of discharged patients, bed occupancy rate and number of surgical operations were chosen as output variables. The results of the study show that 13 hospitals (%28.89) were total efficient, 18 hospitals (%40) were technical efficient and 14 hospitals (%31.11) were scale efficient. In addition, slack values of inefficient hospitals have been calculated and efficiency targets have been set up. As a result, it has been concluded that resources are generally not efficiently used in these hospitals having education and research status.
Benzer Tezler
- Hastane performansının veri zarflama analiz yöntemi (VZA)ile değerlendirilmesi
Evaluation of hospital performance using the methodology of data envelopment analysis
MAZLUM YOLUK
Yüksek Lisans
Türkçe
2010
HastanelerAtılım ÜniversitesiSağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. İSMAİL AĞIRBAŞ
- Hastanelerin finansal ve faaliyet durumlarının veri madenciliği yöntemleri ile değerlendirilmesi
Assessment of financial and operational status of hospitals with data mining methods
NURETTİN ÖNER
Doktora
Türkçe
2020
HastanelerAnkara ÜniversitesiSağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. İSMAİL AĞIRBAŞ
- Sağlık kuruluşları performansının veri zarflama analizi ile incelenmesi ve bir uygulama
Data envelopment analysis performance by health agencies and a application
MÜRSEL GÜLER
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
Sağlık Kurumları YönetimiDokuz Eylül Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ÖZLEM İPEKGİL DOĞAN
- Ağız diş sağlığı hastanelerinin (ADSH) veri zarflama analizi (VZA) yöntemiyle teknik verimliliklerinin ölçülmesi
Measurement of technical efficiency with data envelopment analysis (DEA) of oral dental healthcare hospitals
BÜLENT ARSLAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
HastanelerDokuz Eylül Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
PROF. DR. BERNA TANER
- Magnet olma özelliği gösteren hastaneler ve teknik performans ilişkisi: Ankara ili kamu ve özel hastaneler örneği
Hospitals showing magnetic characteristics and the relationship between technical performance: The case of public and private hospitals in Ankara province
SEMİH ISLICIK
Doktora
Türkçe
2024
Sağlık Kurumları YönetimiAnkara Hacı Bayram Veli ÜniversitesiSağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. EMİNE ORHANER