Sağlık kuruluşları performansının veri zarflama analizi ile incelenmesi ve bir uygulama
Data envelopment analysis performance by health agencies and a application
- Tez No: 350848
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM İPEKGİL DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: VZA, DEA Solver, Sağlık Kuruluşları, Performans Ölçümü, VZA, DEA Solver, Health Organizations, Performance Measuremen
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Günümüzde sağlık kurumlarının performanslarının ölçülmesi en önemli sorunlardan biridir. Sağlık kuruluşlarının temelini hastaneler oluşturmaktadır. Hastanelerin yaşamın devamı için vazgeçilmez olduğu için sağlık kuruluşlarının performansının önemi daha da artmaktadır. Daha önce sağlık kuruluşları ile ilgili yapılan çalışmalarda genellikle doktor sayısı, yatak sayısı, hasta sayısı gibi değişkenler veri olarak kullanılmıştır. Performans ölçümü için hastane kapasitesi ile çalışan arasında bir ilişki kurulmaya çalışılmıştır.Çalışmada analiz yapılması için bir üniversite hastanesi seçilmiştir. Üniversite hastanesinde yataklı servislerde kalan hastalara taburcu oldukları güne kadar yapılan işlemler ve bu işlemler için kullanılan malzemeler arasında performans ölçümü ile servislerin verimlilikleri araştırılmıştır. Performans ölçümü için DEA Solver, Excel Solver paket programları kullanılmıştır. Çalışmaya yirmi beş adet yataklı servis alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, measurement of the performances of health care institutions is the most important issues. Hospitals constitute the basis of health institutions. Due to necessity of hospitals for the continuation of life, the importance of the performance of health care institutions is further increasing. In previously studies done related to health care intitutions, generally variables such as the number of doctors, beds, and patients were used as data. A relationship between the capacity of the hospital and staff has been established for the performance measurement.In the study to make the analysis, a university hospital has been chosen. On the patients remaining in the university hospital at inpatient services, the performance measurement between transactions done until the day of discharged and the materials used for the transactions with the efficiency of the services have been investigated. DEA Solver and Excel Solver package programs are used for the porformance measurement. The study includes 25 (twenty five) inpatients services.