Ağız diş sağlığı hastanelerinin (ADSH) veri zarflama analizi (VZA) yöntemiyle teknik verimliliklerinin ölçülmesi
Measurement of technical efficiency with data envelopment analysis (DEA) of oral dental healthcare hospitals
- Tez No: 475725
- Danışmanlar: PROF. DR. BERNA TANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: VZA, EMS, Sağlık Kuruluşları, Performans Ölçümü, Ağız Diş Sağlığı, DEA, EMS, Health Institutions, Performance Measurement, Oral Dental Health
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Günümüzde sağlık kurumlarının performanslarının ölçülmesi en önemli konulardan biridir. Sağlık kuruluşlarının temelini hastaneler oluşturmaktadır. Hastaneler yaşamın devamı için vazgeçilmez olduğundan, sağlık kuruluşlarının performansı da işletmelerin ayakta kalabilmesi açısından çok önemlidir. Daha önce sağlık kuruluşları ile ilgili yapılan çalışmalarda genellikle doktor sayısı, yatak sayısı, hasta sayısı gibi değişkenler veri olarak kullanılmıştır. Bu çalışmada performans ölçümü için hastane kapasitesi ile çalışan arasında bir ilişki kurulmaya çalışılmıştır. Çalışmada analiz yapılması için sağlık bakanlığına bağlı ağız ve diş sağlığı hastaneleri seçilmiştir. Hastanelerde girdi değişkenleri olarak; diş üniti sayısı, uzman diş hekimi sayısı, diş hekimi sayısı ve çıktı değişkenleri olarak ise; diş çekimi sayısı, kanal tedavisi sayısı, dolgu sayısı ve protez üye sayısı alınarak teknik verimlilikleri araştırılmıştır. Performans ölçümü için VZA yöntemiyle EMS programı kullanılmıştır. Çalışmaya on beş adet hastane alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, measuring the performance of health institutions is one of the most important issues. Hospitals are the foundation of health institutions. Since hospitals are indispensable for the continuation of life, the performance of health care facilities is also very important in terms of enabling businesses to survive. In previous studies about health institutions, variables such as number of doctors, number of beds, number of patients were used as data. In this study, an attempt was made to establish a relationship between the hospital capacity and the employee for performance measurement. Oral and dental health hospitals affiliated to the Ministry of Health were selected for analysis in the study. As input variables in hospitals; The number of dental units, the number of specialist dentists, the number of dentists and output variables; Number of tooth extraction, number of channel treatment, number of fillings and number of prosthesis members were investigated. For performance measurement, EMS program was used with DEA method. Fifteen hospitals were taken to work.