Refugees in Anatolia Seljuks
Anadolu Selçuklu Devleti'nde mülteciler
  1. Tez No: 540950
  2. Yazar: ECE UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, İltica, Sığınma, Anadolu, Selçuklu, Bizans, Moğol İstilası, Migration, Refugee, Anatolia, Seljuks, Byzantion, Monghol infestation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Anadolu Selçuklu Devleti, kurulduğu dönemin koşulları ve hȃkim olduğu coğrafya gereği çok sayıda göç olaylarına ev sahipliği yapmıştır. Bu göçleri yoğun bir şekilde başlatan, Anadolu'ya Büyük Selçuklu kontrolünde gelen Türk topluluklarıdır. Büyük Selçuklu kontrolünde başlayan bu göçler özellikle 1071 Malazgirt Savaşı ile artmıştır. Bunun sonucunda Anadolu Türkleşmeye başlamış ve Büyük Selçukluların amcazâdeleri tarafından Anadolu Selçuklu devleti kurulmuştur. İşte bu noktadan sonraki göçler genellikle iltica şeklinde gerçekleşmiştir. Özellikle, Moğol istilasından dolayı yurtlarını terk etmek zorunda kalan Türk toplulukları ve az sayıda İranlı ve Rus, Anadolu'ya gelerek Selçuklu hȃkimiyetine sığınmıştır. Moğollar nedeniyle Anadolu Selçukluları'na sığınanlar arasında“Horasan Erenleri”diye bilinen fikir adamları ve ȃlimler de vardır. Bu ȃlimlerden münferid olarak, aileleriyle Selçuklular'a sığınanlar da olmuştur. Moğol baskısıyla alȃkası olmayan, ilim yolculuğu sırasında Selçuklu himȃyesinde Anadolu'da yaşayan İbn Arabȋ gibi ȃlimlerden de söz etmek gerekir. Anadolu Selçuklular'nın bizzat muhatap olduğu bir unsur da Bizanslılardır; hatta en çok muhatap olduğu unsurdur. Bizans'a bağlı halktan bazı topluluklar, ekonomik nedenlerle Bizans topraklarını terk edip Selçuklu idaresi altında yaşamayı tercih etmiştir. Bu dönemde gerçekleşen sığınma/iltica hareketlerinin en ilginç örneklerine ise Bizans soylularıyla Selçuklu hanedan mensupları arasında rastlanır. Bu iki büyük yönetimde hȃkimiyeti elde etmek için mevcut hükümdara isyan eden ancak başarısız olan kişiler, en yakın komşusuna sığınmıştır. Bizans'tan Selçuklu'ya sığınıp mülteci olan kişiler daha çok komutanlar, soylular ve hanedan mensuplarımdan oluşmaktadır. Selçukluar'dan Bizans'a giderek mülteci olanlar ise hanedan mensuplarından ibarettir. Bu araştırma ile Anadolu Selçuklu döneminde meydana gelen göç ve iltica hareketleri, niteliklerine ve yapılış şekillerine göre tasnif edilerek incelenmiştir. Bu incelemenin daha iyi bir şekilde ifade edilebilmesi içinse arka planda; Selçuklular döneminde Anadolu'nun siyasi, sosyal, ekonomik, etnik tablosuyla bu tabloyu etkileyen Moğol istilası, Haçlı Seferleri gibi olaylara değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Anatolian Seljuk State hosted numerous migration as a require of conditions its term of establishment. Turk communities came to Anatolia by Great Seljuk State's control started these migrations intensely. These migrations started by Great Seljuk State's control increased especially after the 1071 Malazgirt Combat. As a result of this Anatolia became a Turk homeland and a Seljuk State established by Great Seljuks State's cousins. Generally, migrations after this point materialized as asylum. Especially, Turk communities and a little Iranian and Russian had to abandon their homelands cause of Monghol infestation, came to Anatolia and refuged governance of Seljuks. There was some philosopher and scientist called“Horasan Erenleri”among people refuged to Anatolia cause of Monghols. Some of this scientist individually; some with his family refuged Seljuks. It must be told that there was some scientist who not connected to Monghol infestation used to live with Seljuk auspices like İbn Arabȋ. Byzantion is one of presences Anatolian Seljuks hook up; even the most one. Some communities connected to Byzantion abandoned Byzantion homeland and preferred governance of Seljuks cause of economic status. The most interesting refugee movements in this term are between Byzantion nobles and dynasty member of Seljuks. People revolted against the ruler and coulden't have a succees refuged their most close neihgbor. People became a refugee from Byzantion to Seljuks were commender, nobles and dynasty members. People became refugee from Seljuks to Byzantios were just dynasty members. With this research migration and refugee movements in Anatolia Seljuk State's term were examined by classifying according to their causes, features. In order to be able to explain the research better, status of Anatolia in terms of politic, social, economic, ethnic views and some events were mentioned such as Monghol infestation and the Crusades.