Türkiye Üniversite Sporları Federasyonunun kurumsal yapısının incelenmesi ve AB ülkelerinin federasyonları ile karşılaştırması
Examination of Turkey University Sport Federation institutionally and comparison with EU University Sport Federations
- Tez No: 540951
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VELİ OZAN ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Üniversite, TUSF, Spor, Kurumsallık, Federasyon, University, TUSF, Sports, Institutionalism, Federation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
İbrahim AKGÜN. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonunun Kurumsal Açıdan İncelenmesi Ve AB Federasyonları İle Karşılaştırma. İstanbul Üniversitesi. Spor Yönetimi Yüksek Lisans Programı. 2018. İstanbul. Günümüzde, ilkokuldan üniversitelere kadar geniş kitleleri spor ile buluşturmak ve o heyecanı yaşatıp genç nesili spor ile bir araya getirerek sosyal ve kültürel gelişimlerini sağlamak, sağlıklı ve özgüveni yüksek nesiller yetiştirmek devletlerin önemli ulusal politikaları haline gelmiştir. Üniversite sporları federasyonlarının toplumların gelecekleri olan gençlerin yetiştirilmesi ve yönlendirilmesi noktasında sahiplenmiş oldukları önemli görev ve sorumluluklarına binaen araştırmamızda, Avrupa'nın en başarılı üniversite spor federasyonları ile TUSF'un kurumsallaşma, örgütlenme, öğrenciye ulaşma ve uygulanan iletişim faaliyetleri ve planlanan projeler açısından ilişkilendirilip karşılaştırılarak, geliştirilmesi gereken yönlerin tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin sunulması amaçlanmıştır. Bu araştırma, niteliksel bir veri toplama yöntemi olan derinlemesine mülakat yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Bu minvalde, TUSF'un genel merkezi Ankara'da ve İtalya, Portekiz, Slovenya, Hırvatistan Üniversite Spor Federasyonlarının genel merkezlerinde üst yöneticileriyle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, uzun yıllardır aynı kadro ile yönetilen TUSF'un GSGM, GSB ve spor federasyonları ile yeteri kadar koordineli çalışamadığını göstermektedir. Avrupa'nın en çok üniversite öğrencisi potansiyeline sahip ülkesi olmamıza rağmen TUSF'un ulaşabildiği sporcu sayısı ve buna oranla elde ettiği başarı, incelediğimiz AB ülkelerinden oransal olarak çok geri kaldığı gözlemlenmektedir. Bununla birlikte, TUSF'un daha fazla öğrenciye ulaşma ve spora teşvik etme, projeler üretme noktasında diğer AB ülke federasyonlarına oranla etkin faaliyetler yürütemediğini göstermektedir. Diğer taraftan, TUSF'un diğer AB federasyonlarına oranla ana sponsorluk noktasında önemli anlaşmalar imzaladığı gözlemlenmektedir. Günümüzde kurumsallaşma noktasında önem arz eden kurumsal iletişim ve proje geliştirme departmanlarının kurum bünyesinde kurulmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
AKGUN Ibrahim. (2018) Examination of The TUSF Institutionally and Comparison with EU University Sport Federations. Istanbul University. Institute of Health Science. Department of Sports Management. Master Thesis. İstanbul. Sports bring together large masses from primary school to universities. It allows them to live the excitement, provide social and cultural developments and educate healthy, selfconfident generations. This become an important part of the state politics. University Sport Federations took the duty and responsibility to direct and bring up the young generation who are our future. Therefore, the aim of this study is to compare the most successful EU federations with The Turkish Federation TUSF which was established in 1996. The study compares their level of institutionalisation, Federations' projects to reach sports to a wider audience and communication strategies to encourage participation in sports were compared. The study identified necessary areas of development and offerd recommendations accordingly. This research conducted in-depth interwievs in Ankara with TUSF, which has its headquarters in Ankara and Italy, Portugal, Slovenia and Croatia's Federations in this order. Findings have showed that TUSF, which has been working with the same crew for many years, is nat able to coordinate their work well with GSGM and other sport federations. At the same time, Although Turkey has higher number of students compared to others EU countries, they have not been able to use this potential. Their success rate is low because of the low percentage of students. They have been able to involve compared to EU countries. Additionally ıt was found that the level of encouraging students to do sports, getting into contact with large mass and making projects is low according to EU countries. Despite that, TUSF has been more successful than other EU Federations in getting good sponsorships. It was also determined that despite the serious impact of social media on young masses, TUSF does not have a department, that organizes social media, press and corporate communications nor a Project development department, which is very important in terms of making various projects.