Baş-boyun kanserli hastalarda KCNRG geninin araştırılması
Investigation of KCNRG gene in head and neck cancer
  1. Tez No: 540952
  2. Yazar: ASLI KARACAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR BUYRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: KCNRG, ion channels, head and neck cancer, tumor supressor gene
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Karacan, A. (2018). Baş-Boyun Kanserli Hastalarda KCNRG Genin Araştırılması. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Genetik ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Hücre çoğalması, büyümesi ve ölümü gibi hücrenin yaşamsal olaylarında rol oynayan iyon kanalları proteinlerini kodlayan genlerde meydana değişimler kanser gelişim sürecinde oldukça önemlidir. İyon kanalları sınıfında yer alan voltaj kapılı potasyum kanalı proteinlerine benzer özellikte proteinler kodlayan KCTD (Potassium Channel Tetramerization Domain) gen ailesinin bir üyesi olan ve hücreyi apoptoza yönlendirmekle görevli KCNRG geni, 13q14 kromozomal bölgesinde yer alır. İki farklı protein kodlamaktadır. Kodladığı bu proteinler hücre içerisindeki potasyum akımını baskılamakla görevlidir. Bu gen şimdiye kadar kronik lenfösitik lösemi, B hücreli kronik lenfösitik lösemi, prostat kanseri, hepatosellüler karsinom, gastrointestinal tümör ve multipl myelom kanser türlerinde çalışılmış ve tümör baskılayıcı gen olarak işlev gördüğü öne sürülmüştür. Çalışmamızda 48 baş ve boyun kanserli hastaya ait tümörlü ve normal doku örneklerinde Gerçek Zamanlı PZT yöntemi kullanılarak hedef KCNRG geni ve kontrol G6PD geninin ifade analizi yapılmış ve elde edilen sonuçlar 2-ΔΔCt yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçların istatiksel değerlendirilmesi SPSS 21 programı kullanılarak yapılmıştır. Tümörlü doku örneklerinin %83'ünde KCNRG gen ifadesinin normale göre azalmış olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar klinik veriler ile karşılaştırılmış ve KCNRG geni ifadesi ile klinik veriler arasında hiçbir ilişki bulunamamıştır. KCNRG gen ifadesinde tespit edilen bu azalmanın, bu geninin diğer kanser türlerinde de olduğu gibi tümör baskılayıcı bir gen olduğunu destekler niteliktedir. Anahtar Kelimeler : KCNRG, iyon kanalları, baş ve boyun kanseri, tümör baskılayıcı gen, gerçek zamanlı PZT Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje No: 25507
Özet (Çeviri)
Karacan, A. (2018). Investigation of KCNRG Gene in Head and Neck Cancer. İstanbul University, Institute of Health Science, Aziz Sancar Institute of Experimental Medicine, Department of Genetics.Master of Science Thesis. İstanbul. Variations in genes that encode ion channel proteins play a role in the vital events of the cell such as cell proliferation, growth and death are very important in the cancer development process. The KCNRG gene plays a role in apoptosis is a member of the KCTD (Potassium Channel Tetramerization Domain) gene family which encodes proteins similar to voltage-gated potassium channel proteins in the ion channel class, is located in the chromosomal region 13q14. KCNRG gene encodes two different proteins which supress the potassium flow in the cell. This gene has been studied in chronic lymphocytic leukemia, B cell chronic lymphocytic leukemia, prostate cancer, hepatocellular carcinoma, gastrointestinal tumor and multiple myeloma cancers and has been suggested to function as a tumor suppressor gene. We investigated expression levels of target KCNRG and control G6PD gene in tumor and its corresponding non-cancerous tissue samples of 48 patiens with head and neck cancer by real time polymerase chain reaction method and the results were analyzed using the the 2-ΔΔCt method. Statistical evaluation of the results was performed using the SPSS 21 program. We found decrease in expression levels of KCNRG gene in %83 according to non-cancerous tissue samples. When we compared these results with clinical parameters, we found no association between KCNRG expression and clinical characteristic. This decrease in expression of the KCNRG gene show that this gene is a tumor suppressor gene as it is in other cancer types.