N-koordine metal komplekslerinin sentezi, katalitik uygulamaları ve boya duyarlı güneş pili özellikleri
Synthesis of N-coordinated metal complexes, catalytic applications and dye sensitized solar cell properties
- Tez No: 540977
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ÖZPOZAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Sülfonamit, N-Koordine, İndirgeyerek Aminleşme, Nitroaren, Sülfonamide, N-Coordination, Reductive Amination, Nitroarene, Transfer Hydrogenation, Dye Sensitized, Photoactive dyes
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Bir madde grubunun birden fazla alanda kullanımı kimya bilimi açısından arzu edilen bir durumdur. Bu sayede hem maliyet hem de zaman açısından tasarruf elde edilmektedir. Sülfonamit grubu bileşiklerde farklı alanlarda kullanımı ile birçok araştırmacının ilgi odağı olmuştur. Tez kapsamı boyunca N-koordine yapısında çeşitli sülfonamit içerikli değişik yapılarda birçok bileşik sentezlenerek bunların kullanım alanları araştırılmıştır. Birinci bölümde, N,N-aren-benzensülfonil-o-fenilendiamin türevi ligantların Ru2+ iyonu kompleksleri sentezlenerek bunların indirgeyerek aminleşme tepkimesindeki katalitik aktiviteleri incelenmiştir. İkinci bölümde, 3-aminopropilsilika jel, yeni sülfonamit türevli ligantlar ve RuCl3 'ün tepkimesinden elde edilen yeni silika Ru(0) sülfonamit içerikli materyaller sentezlenerek, yeni setezlenen materyaller ketonların hidrojen aktarımı ve nitroarenlerin indirgenmesi tepkimesinde katalizör olarak aktiviteleri tartışılmıştır. Üçüncü bölümde ise, sülfonamit içerikli Ru2+ iyonu kompleksleri sentezlenerek, bu elde edilen kompleksler boya duyarlı güneş pilleri hücrelerinde fotoaktif boya olarak kullanılmıştır. N-koordine sülfonamit içerikli çeşitli yeni kompleks ve materyallerin sentezi ile literatüre kazandırıldı. Sağlık açısından çokça kullanılan sülfonamitlerin böylece daha geniş yelpazede kullanım alanına sahip olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The use of a substances group in more than one field is desirable in terms of chemistry. Thus, this saves both cost and time. Sulfonamide group coumpounds has been the focus of attention of many researchers with their use in different fields. In this thesis, many coumpounds were synthesized in different structure with sulfonamide content in their N-coordinated structure and their usage areas were investigated. In the first chapter, the Ru2+ ion complexes (7-12) of N,N-arene-benzenesulfonyl-o-phenylenediamine derivative ligands were synthesized and their catalytic activities were investigated in the reductive amination reaction. In the second section, the new silica Ru(0) sulfonamide-containing materials obtained from the reaction of 3-aminopropylsilica gel, new sulfonamide-derived ligands and RuCl3 were synthesized. Then the activities of the newly synthesized materials (16-18) as catalysts were discussed in the hydrogen transfer of ketons and the in reduction of nitroarenes. In the third chapter, the Ru2+ ion complexes (19-22) containing sulfonamide were synthesized, and these complexes were used as photoactive dye in dye-sensitive solar cells. N-cordinated sulpfonamide containing various a variety of new complexes and materials were introduced into the literatüre by synthesis. The sulfonamides which are widely used in the health field, were found to have wider range of uses.