Sosyal yardım müdavimleri: İnatçı yoksullar
Public assistance addicteds: Stubborn poors
- Tez No: 541031
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKET ÖKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Yoksulluğun Nedenleri, Sosyal Yardımlar, Sosyal Yardım Bağımlısı, İnatçı Yoksullar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Poverty, Causes of Poverty, Social Assistance, Social Assistance Addict, The Stubborn Poors, Social Assistance and Solidarity Foundation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Yoksulluğun çözümüne yönelik geliştirilen çabaları derinleştirmek için ve bu alanda ilerlemenin sağlanması için, ilk olarak yoksulluğun nedenleri üzerinde odaklanmalıdır. Tek boyutlu dinamikler, statik analizler yoksulluğu anlamada ve yoksulluğun çözümünde sınırlı bir açıklayıcı etkiye sahiptir. Gelir ve tüketimin ötesinde, yoksulluk dinamiklerini anlamak için verilen çabaları, çok boyutlu kavramlara ve yoksulluk ölçütlerine taşımaya ihtiyaç vardır. Bu bağlamda yoksulluğun kapsamlı bir şekilde anlaşılmasının ve çözümünün temelinde, farklı disiplin ve yöntemlerin argümanlarını kullanarak, yoksulluk analizine çok değişkenli yaklaşım geliştirmek gerekmektedir. Dünyada ve Türkiye'de sosyal yardımlara yönelik geliştirilen sosyal politikalar, tarihsel süreç içerisinde devlet-vatandaş, ekseninde değişim göstermektedir. Uygulamalardaki görünürlüğü ile değişim yaşanan sosyal yardımlar; insani yaşam faaliyetlerini, sağlanabilir seviyede tutmaya yönelik çabasıyla, akademik çalışmalara ilgi alanı yaratmakta olup, bu çalışma hissedilen bu ilginin bir örneği konumundadır. Bu çalışma, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından verilen yardımların oluşturmuş olduğu yardım rejimini, yani vakıf yardım düzenini, vakıftan iki ve daha fazla yardım talep ederek Müdavim konumunda olan bireylere yönelik aktarılan sosyal yardımların bu bireyler üzerindeki etkilerini ve bu etkilerin bireyde gerçekleştirdiği düşünsel değişimleri ele almaktadır. Çalışma süresince, Viranşehir SYDV eliyle ihtiyaç sahibi bireylere aktarılan yardımların ve aracı kimliğiyle, köprü olma göreviyle, SYDV'lerin yoksullukla mücadelede ne kadar etkin ve etkili oldukları tespit edilmeye çalışılmıştır. Viranşehir SYDV'den yardım alan kişiler, düşünsel olarak kendilerini ihtiyaç sahibi olarak görmekte olup sosyal yardımlara yönelik geliştirdikleri tutumları, bu çalışmada İnatçı Yoksullar olarak kavramlaştırılmıştır. Sosyal yardım bağımlısı bireylere yani inatçı yoksullara yönelik sistematik gözlem geliştirilmiş olup, bu bireylere uygulanan sosyal inceleme formu kapsamında görüşmeler yapılmıştır. Çalışma ayrıca, politik bir oluşum ve kavramsal olarak sosyal yardımları ve bir sorunsal olarak yoksulluğa yönelik geliştirilen SYDV sosyal yardım çalışmalarını, analitik bir perspektifle ele alınmakta olup, var olan alan çalışmalarına yönelik katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
It should be focused on the reasons of poverty not only to deepen the efforts for solution of poverty but also further progress in this topic. Analyzing without looking from different perspectives and by analyzing statictly has limited effect on the understanding of poverty. Beyond income and consumption, there is a must to transfer efforts to understand real reason of poverty dynamics into multi-dimensional concepts and poverty measures. In this regard, it is necessary to develop a multivariate approach by using the arguments of different disciplines and methods to understand the poverty extensively and its real basis of solution. During historical time, social policies developed for social welfare in Turkey and the world show an alteration in the axis of state-citizen. Social assistance with changes in the visibility of applications; In an effort to keep human life activities at an acceptable level, it creates an area of interest for academic studies, and this study is an example of this felt interest. This study examines the aid regime created by the aids provided by the Social Assistance and Solidarity Foundations, the foundation aid scheme, the social assistance provided to individuals in the position of addiction by requesting two or more benefits from the foundation and the intellectual changes that these effects have on the individual. During the study, it has been tried to determine how effective and active Viransehir Social Assistance and Solidarity Foundation, with aim of being a bridge, in the struggle against poverty and the aid provided to individuals who need help. In this study, people receiving help from Viransehir Social Assistance and Solidarity Foundation consider themselves intellectually as needy and their attitudes towards social assistance are conceptualized as 'Stubborn Poor' in this study. A systematic observation has been developed for individuals who are addicted to social aid, in other words, to the people called as a stubborn poor. The study also deals with a political formation and conceptual social assistance and the Social Assistance and Solidarity Foundation's social assistance activities developed for poverty as a problem, with an analytical perspective and aims to contribute to the existing field studies.