Yaratıcı drama temelli çocuk hakları eğitimi programının geliştirilmesi ve uygulanması
Development and implementation of children's rights education program based on creative drama
  1. Tez No: 541032
  2. Yazar: BÜŞRA TOPÇU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk hakları, çocuk hakları eğitimi, yaratıcı drama, program geliştirme, çocuk hakları farkındalığı, Children's rights, children's rights education, creative drama, curriculum development, children's rights awaraness
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada, yaratıcı drama temelli çocuk hakları eğitimi programının hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma karma desen araştırma türlerinden açımlayıcı sıralı desen olarak modellenmiştir. Nicel boyutunda ön test – son test tek gruplu deneysel desen, nitel boyutunda ise uygulamalar bittikten sonra görüşmeler yapılmıştır. Bu kapsamda çalışma 33 öğrenci yer almaktadır. Çalışma grubundaki 33 öğrenci ile 15 hafta süren bir uygulama yapılmıştır. Araştırmada çalışma grubu Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesindeki bir devlet okulunda bulunan üçüncü sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Çocuk Haklarına İlişkin Farkındalık Testi (ÇHFT), Çocuk Haklarına İlişkin Tutum Ölçeği (ÇHTÖ) ve Yaratıcı Drama Temelli Çocuk Hakları Eğitimi Programı Etkililiğine İlişkin Görüşleri Değerlendirme Formu kullanılmıştır. ÇHFT, ÇHTÖ ile ilgili veriler Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılarak analiz edilmiştir, nitel veriler ise içerik analizi yapılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, çalışma grubundaki öğrencilerin çocuk haklarına ilişkin farkındalık ve çocuk haklarına ilişkin tutumlarının son ölçüm puanlarının ön ölçüm puanlarına göre anlamlı olarak arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca araştırmanın nitel sonuçları, Yaratıcı Drama Temelli Çocuk Hakları Eğitim Programı (YDÇHEP)'nın çocuk hakları için bilgi gelişimi, çocuk haklarının önemi için farkındalık oluşumu, çocuk hakları temelli davranış gelişimi için faydalı olduğunu göstermiştir Araştırma Türkiye'de yaratıcı drama yöntemiyle çocuk hakları eğitimi hakkında bilgi sunması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the evaluation, application and preparation of the curriculum of creative drama based child rights education is aimed. This study is patterned with explanatory sequential design which is one of the types of qualitative and quantitative research methods. Pretest-posttest one group experimental design is used in quantitative dimension, after the applications ended, in the qualitative dimension, interviews are done. Within this framework, 33 students take part in this study. The application continuing 15 weeks is done with 33 students in the study group. In the research, third grade students of a state school in Haliliye, the district of Şanlıurfa, constitute the study group. In this research as data collection tool, awareness test related to child rights, attitude scale related to child rights and assessment form to the view of effectiveness of creative drama based child rights education curriculum are used. The data of CRAT and CRAC are analyzed with Wilcoxon signed ranks test, qualitative data are analyzed with content analysis. According to the results of the survey, it is obtained that last measure scores of awareness and the attitude related to child rights of the students in the study group show meaningful increase than first measure scores. Besides, the qualitative results of the survey shows that creative drama based child rights education curriculum is beneficial for knowledge development for child rights, and awareness formation for the importance of child rights, child rights based behavior development. This research is of capital importance with regard to presenting information about child rights education with creative drama method in Turkey.