Bağımsız denetim yaptırılmamasının mali ve hukuki sonuçları
Financial and legal consequences of non-implementation of independent audit
- Tez No: 541150
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN SELİMLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, Uluslararası Denetim Standartları, Independent Audit, International Financial Reporting Standards
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Dünya genelinde gerçekleşmiş olan değişimler ve yaşanan gelişmeler neticesinde bağımsız denetime ihtiyaç duyulmuştur. Şirketlerin sayılarındaki artış ve muhasebe sistemlerindeki karmaşıklık sebebiyle denetlenme ihtiyacı gün yüzüne çıkmıştır. Şirket ve kurumlarda yaşanan hata, hile ve önemli yanlışlıklar sebebiyle bağımsız denetim faaliyetleri şirket ve kurumlar için yol gösterici olmuştur. Bağımsız denetim faaliyetinden geçmemiş şirket ve kurumlar başta kendi varlıkları olmak üzere, bağlantılı oldukları şirket ve kurumlar için de tehlike oluşturmaktadırlar. Geçmişte global anlamda etkiler bırakmış olan şirket yolsuzlukları yaşanmış ve bu olaylar neticesinde birçok şirket iflas eşiğine gelmiştir. Bağımsız denetim faaliyetinin düzenli olarak gerçekleştiriliyor olması, bir şirketin devamlılığını sağlayıp belirlenen hedeflere emin adımlarla ilerlemesi ile doğru orantılıdır. Hile ve hata kaynaklı işlemlerin tespit edilemiyor olması ve bunun neticesinde şirketlerin olumsuz olarak etkilenebiliyor olmaları nedeniyle, Uluslararası Denetim Standartlarına uyumlu olarak Türkiye Denetim Standartlarının ışığında sürdürülmekte olan bağımsız denetim faaliyetlerine ihtiyaç duyulmuştur. Bakanlar Kurulu'nun belirlemiş olduğu bağımsız denetime tabi olma kriterlerine uygun olmalarına rağmen, bağımsız denetim yaptırmayan şirketlerin mali ve hukuki yönden karşılaşabilecekleri sonuçlar olabilmektedir. Şirketlerin mali olarak karşılaşabilecekleri olumsuz durumlarla birlikte, faaliyet göstermelerini engelleyebilecek cezalar verilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Independent audit becomes a vital requirement as a result of worldwide's dynamic structure. Because of both increasing numbers of companies and complexity of accounting, independent audit is an indispensable part of the business. After lots of fraud, fault and big falses occurred in companies and corporations, independent audit turned into a guidance for corporations and companies. Unless taking into account an independent audit procedure in the companies and corporations, this situation will be risky and be threatening not only for these companies but also for related ones. In the past, there were lots of company malpractices which globally affected the business life and as a result, too many companies almost bankrupted. Doing an independent audit periodically is directly proportional to the success of the company vision for the continuity. As a result of the inability on detection for fraud and fault, independent audit procedure which is coherent not only with Turkey Audit Standard but also with International Audit Standards. Despite the fact that companies which meet the Council of Ministers' criteria for an independent audit procedure have risky legal and financial situation if they do not do an independent audit periodically.