Finansman modeli olarak sukuk, Türkiye'deki işleyişi ve muhasebeleştirilmesi
Sukuk as financing model, operation and accounting in Turkey
  1. Tez No: 541157
  2. Yazar: ASIM ÇEBİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ÇELENK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sukuk, kira sertifikası, sukukun muhasebeleştirlmesi, Sukuk, Rental Certificate, Being accounted of sukuk
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
İslami bankacılık sistemi, Müslümanların ihtiyaçlarından doğan ve bu sebeple Müslüman bilim insanlarının geliştirmiş olduğu bir sistemdir. Bu sistem Müslümanların dini hassasiyetlerini içeren İslamiyet dininin kurallarına ters düşmeden faiz sebebi ile finansal sistem dışında kalan sermayenin finansal sisteme katılmasını ve İslam dini hassasiyetleri olan toplumların finansal ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlamaktadır. Tezde sukukun hareket alanı olan piyasalar tanımlanmış, sukuk sistemini veya sistemin çalıştığı piyasaları ilgilendiren islami finansal kuruluşları anlatılmış, sukukun diğer finansman araçları ile karşılaştırılması yapılmıştır. Tezin son üç bölümünde dünyada işlem gören sukuk tanımlanmalarına girilmiş ve sukuk türleri anlatılmıştır. Türkiye deki sukuk finansman modelinin Türkiye deki uygulaması olan kira sertifikaları ve kira sertifikalarının tarafları açısından muhasebeleştirilmeleri örneklerle açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Islamic banking system is a system that emerges from the needs of Muslims and Muslim scientists developed. This system aims to meet the financial needs of the societies with Islamic religious sensitivities and make the capital excluding the financial system join in the financial system due to the reasons of interest without contradicting the rules of Islamic religion including the religious sensitivities of Muslims. In the thesis, the market which is the movement area of sukuk was defined, the Islamic financial institutions interested in the sukuk system or the markets in which the system works were explained, and sukuk was compared with the other finance tools. In the last three chapters of the thesis, sukuk definitions in the world were mentioned and the types of sukuk were explained. The leasing certificates which is the application of Sukuk financing model in Turkey and being accounted of these certificates in terms of the parties were illustrated.