Diyaliz hastalarında psikososyal uyum ve savunma mekanizmaları arasındaki ilişki
The relationship between psychosocial adjustment and defense mechanisms in dialysis patients
  1. Tez No: 541175
  2. Yazar: GÖRKEM ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA ASQAROVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikososyal Uyum, Savunma Mekanizmaları, Diyaliz Hastaları, Psychosocial Adaptation, Defense Mechanisms, Dialysis Diseases
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Araştırmanın amacı diyaliz hastalarının, hastalığa psikososyal uyumları ile savunma mekanizmaları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığının değerlendirmektir. Bu amaçla araştırmaya İzmir ilinde yaşamakta olan 99 diyaliz hastası katılmıştır. Verilerin toplanmasında Demografik Bilgi Formu, Hastalığa Psikososyal Uyum-Öz Bildirim Ölçeği ve Savunma Biçimleri Testi (Sbt-40) kullanılmıştır. Verilerin analizinde Bağımsız Örnekler T-Testi, ANOVA, Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda diyaliz hastalarının sağlık bakımına oryantasyon düzeyi ile olgun olmayan savunma mekanizmaları (r(97)=-.30; p=.003) arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Diyaliz hastalarının sosyal çevreye uyum düzeyi ile nevrotik savunma mekanizmaları (r(97)=-.23; p=.015) arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Diyaliz hastalarının algıladığı psikolojik baskı düzeyi ile olgun savunma mekanizmaları (r(97)=-.24; p=.016) arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to evaluate whether dialysis patients have a meaningful relationship between the psychosocial adaptations of the disease and the defense mechanisms. For this purpose, 99 dialysis patients living in İzmir participated in the research. Demographic Information Form, Psychosocial Adjustment-Self-Report Scale and Defense Forms Test (Sbt-40) were used to collect the data. Independent samples T-test, ANOVA, Pearson Correlation Analysis were used in the analysis of the data. As a result of the research, it was determined that there is a significant negative correlation between the level of orientation of health care of dialysis patients and immature defense mechanisms (r(97)=-.30; p=.003). It has been determined that there is a significant negative correlation between social adjustment level of dialysis patients and neurotic defense mechanisms (r(97)=-.23; p=.015). It has been determined that there is a significant negative correlation between psychological pressure level perceived by dialysis patients and mature defense mechanisms (r(97)=-.24; p=.016).