A.recurrens radialis'in morfometrik incelenmesi
Morphometric examination of radial recurrent artery
  1. Tez No: 541240
  2. Yazar: LATİF SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: A.recurrens radialis, morfoloji, morfometri, dirsek bölgesi, ön kol flebi, Radial recurrent artery, morphology, morphometry, elbow region, forearm flap
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Literatürde, a.recurrens radialis ile ilgili yapılan çalışmaların büyük kısmının, bu arterin daha çok morfolojisine odaklandığı görülmektedir. Bu doğrultuda; çalışmamızda a.recurrens radialis'in morfolojisini ve ayrıntılı olarak morfometrisini değerlendirmeyi ve elde edilen verilerin klinik ile olan ilişkisini ortaya koymayı amaçladık. Bu amaçla, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı'nda insan kadavrasına ait olan 40 üst ekstremite üzerinde çalışıldı. Ölçülen morfometrik verilere, tanımlayıcı istatistik yapıldı. Ayrıca; veriler taraf ve cinsiyete göre analiz edildi. Olguların % 47,5'inin a.radialis'ten (Tip A); % 32,5'inin a.radialis kökünden (Tip B); % 17,5'inin a.brachialis'ten (Tip C) ve % 2,5'inin a.ulnaris'ten (Tip D) orijin aldığı görüldü. A.recurrens radialis'in ilk dalının, bu arterin orijin yerine olan uzaklığı, istatistiksel olarak her iki cinsiyet arasında anlamlı düzeyde farklıydı (p=0,039). Diğer morfometrik değerler için, cinsiyetler ve taraflar arasında anlamlı fark görülmedi. A.recurrens radialis'in morfolojisi ve morfometrisi; girişimsel radyolojik uygulamalarda radyologlar için ve üst ekstremite serbest arter flep uygulamalarında cerrahlar için yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Literature shows that most of the studies investigating the radial recurrent artery seem to focus more on morphology of this artery. Accordingly, we aimed to evaluate the morphology and morphometry of this artery in detail and highlight its clinical relevance with the obtained data. Forty upper limbs of human cadavers were studied at the Istanbul University Istanbul Faculty of Medicine Department of Anatomy. Descriptive statistics were applied and side and sex comparisons were performed on the measured morphometric variables. The origin of the artery was the radial artery (Type A) on 47.5%, the root of radial artery (Type B) on 32.5%, the brachial artery (Type C) on 17.5%, and the ulnar artery (Type D) on 2.5% of cases. The distance of the first branch of the radial recurrent artery to the origin of the artery was significantly different between both sexes (p=0.039). There were no significant differences between sexes and sides for the remaining morphometric variables. The morphology and morphometry of the radial recurrent artery may be a guide for surgeons performing free upper extremity flaps and interventional radiologists.