Sigorta hukuku bağlamında kişisel sağlık verilerinin korunması
Protection of personal health information within the context of insurance law
- Tez No: 541298
- Danışmanlar: DR. İPEK SEVDA SÖĞÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kişisel Veri, Kişisel Sağlık Verileri, Sağlık Sigortası, Genel Sağlık Sigortası, Hayat Sigortası, Personal Information, Personal Health Information, Health Insurance, General Health Insurance, Life Insurance
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
İnsanoğlu, varoluşundan bugüne, geleceğini tehdit eden, kendisini yoksulluğa itebilecek olaylardan korunma duygu ve çabası içinde olmuştur. Aynı zamanda, karşısına çıkabilecek zarar verici olayların olumsuz sonuçlarından da korunmak için benzer endişelere ve risklere sahip diğer kişiler ile bir araya gelmiştir. Zararın doğumu neticesi ödemek durumunda kalınacak bedellerin yanında zararın doğumundan önce düzenli aralıklarla çok daha küçük primler şeklinde yapılan ödemeler sonucu risklerin doğumundaki zararların maddi boyutlarını engellemeye yönelik sigortacılık sistemini geliştirmiştir. Sosyal devlet anlayışı bizi genel sağlık sigortasına, sosyal güvenlik sigortasındaki eksiklikler ise özel sağlık sigortacılığının doğumuna götürmektedir. Sigortacılık sisteminin alt yapısını prim ödemelerinin oluşturması nedeni ile hastanelerde elle tutulan kayıtlar, bilgisayarların çok hızlı bir şekilde hayatımıza girmesi ile birlikte, elektronik ortama aktarılmış ve prim ödemelerinin takibi ile sağlık yardımından faydalanma dengesinde aktif şekilde kullanılır olmuştur. Bu süreçlerde hastaların kimlik bilgileri, prim ödeme süreçleri ile ilgili bilgiler yanında sağlık bilgileri de sistemlere işlenmeye başlanmıştır. Amacın, sigortacılık faaliyetleri acısından, kısaca, kötüye kullanımları engellemek, olduğu söylenmekte ise de kişilerin tüm sağlık bilgilerinin elektronik havuzlarda toplanmasının hukuki zemini, yaşanan tartışmalar, uluslararası düzenlemeler ile ülkemizde gelinen son nokta bu çalışmamızda ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The human being, since its existence, has had the feeling and efforts to get protected against events threatening the future, which could lead to poverty. Besides, persons have come together with other people possessing similar anxieties and risks, in order to get protected against the negative consequences of any damaging event. In order to prevent the financial consequences that could come out with the realization of the risks, the human being has developed the insurance system, which, compared to the costs that would come out in the emergence of the damage, requires smaller premium payments at regular intervals prior to the emergence of such damage. The concept of social state takes us to the general health insurance, whereas the shortcomings in the social security insurance take us to the establishment of the private health insurance system. As the underlying structure of the insurance system consists of the premium payments, the manual records at hospitals have been transferred to the electronic environment with the fast expansion of computers and have started to be actively used in health subsistence utilization equilibrium with the monitoring of the premium payments. Identification information of the patients, health information as well as information about the premium payment processes, have started to be processed in these systems. While the purpose is claimed to be the prevention of misuse in terms of insurance activities in brief, the legal ground for the collection of all health information of the individuals in electronic databases, related discussions, international regulations and the final state of our country in this respect, are discussed in this study.