Internal model control studies in a pH-Control loop
  1. Tez No: 5413
  2. Yazar: SİBEL GİRGİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hat üstünde tanımlama, Denetici ayarlaması, IMC iv, On-line identification, Controller Tuning, IMC. iii
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
ÖZET pH - DENETİM DEVRESİNDE İÇ MODEL DENETİM ÇALIŞMASI Sibel Girgiç Yüksek lisans Tezi, Kimya Müh. Bolümü Tex yöneticisi : ProfDr. Canan ÖZGEN 156 sayfiı. Şubat 1989 Yuwana ve Seborg'un (1982) hat üstünde tanımlama tekniğinin (Y - S) geliştirilmiş hali, büyük 61ü zamana sahip sistemlerde başarıyla uygulanabilmiştir, Bu araştırmada tarif edilen tanımlama parametresi u'nün, özellikle büyük 61ü zamanlı proseslerin proses parametrelerinde (Km ve xm) oldukça önemli bir etkisi vardır. Yeni Denetici Ayar Tekniği'nin, B02 (Bogere, 1988), küçük veya büyük 61ü zamana sahip proseslerde başarılı olduğu belirlenmiştir. Doğrudan Sayısal Denetim (DDC) devresine uygulanan IMC deneticinin, özellikle büyük 61ü zamanlı sistemlerde, PID deneticiden daha ryi bir performansa sahip olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
IHTERHAL MODEL COMTRQL STUDIES M A pH COHTROL LOOP GIRGIÇ, Sibel M.Sc. in Chemical Engineering Supervisor: ProfDr. Canan Ö2GEN 156 Pages, February 1989 ABSTRACT The extension of Yuwana and Seborg (1982) online tuning method (Y-S) can succesfiilly be used in systems having large dead -time. An identification parameter, u, defined in this research has a pronounced effect on the evaluation of process parameters (Km and Tm ) especially in processes with large dead-times. A new controller setting technique, B02 (Bogere, 1988) is shown to be succesfull for processes having small or large dead -times. The IMC controller implemented in the Direct Digital Control (DDC) loop has shown better performance than the PID controller especially for systems exhibiting large deadlines.