Culex pipiens (Diptera: Culicidae) türü sivrisineklerin larvalarında tür içi kalabalık etkisinin araştırılması
Investigation of the intraspecific larval crowding effects in the mosquito species Culex pipiens (Diptera: Culicidae)
- Tez No: 541409
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SIRRI KAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Culex pipiens, larva, konteyner, kalabalık etkisi, Culex pipiens, larva, container, crowdying effect
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışma da, deneme alanında doğal olarak da yaygın görülen, birimimize ait Culex pipiens pipiens kolonisine ait sivrisinekler kullanılmıştır. Koloni bakımı, üniversitemiz yerleşkesi dahilinde yer alan sera ve tarımsal araştırma alanları bölgesinde, ağaçlıklı bir bölgede bulunan, artropod araştırma ünitelerinde gerçekleştirilmiştir. Koloni bakımı yarı doğal bir simulasyon şeklinde hazırlanmış bu sistemde yapılmıştır. Koloniye ait ergin sivrisineklerin beslenmesi amacıyla evcil tavuk (Gallaus gallus domesticus) kullanılmıştır. Bu tez çalışmasıyla, Cx. pipiens larvalarında tür içi kalabalık etkisi, çeşitli yönlerden incelenmiş, söz konusu etkiye yol açan yoğunluk derecesi, ilgili etkinin muhtemel nedenleri ve olası sonuçları araştırılmıştır. Deneme gruplarının oluşturulmasında, özel yumurtlama alanından toplanan yumurta paketlerinden çıkan birinci dönem larvalar kullanılmıştır. Denemeler üst çapı 8 cm, alt çapı 6 cm ve yüksekliği 8 cm olan, şeffaf cam bardak şeklindeki kaplarda gerçekleştirilmiştir. Her birine 150 ml, h:4 cm olacak şekilde su konmuştur. Çalışmada her bir grupta 6 tekrar (6 kap) olacak şekilde toplam 9 grup oluşturulmuştur. Gruplardaki kaplarda larva sayısı sırasıyla 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128 ve 256 olacak şekilde ayarlanmıştır. Her bir grup 55 x 70 cm, h:75 cm ebatlarındaki kafeslere alınmış ve takip eden gelişim süreci izlenmiştir. Sonuçta, kullanılan 3076 larvadan 338'i (%40,4) dişi, 498'i erkek (%59,6) olmak üzere toplamda 837 (%27,21) birey ergenliğe ulaşmıştır. Larva yoğunluğunun Cx. pipiens türünde gelişimi olumsuz etkilediği, gelişim sürecini uzattığı, yaygın larva ölümleriyle sonuçlandığı ve çıkan erginlerde kanat uzunluğunu azalttığı açıkça izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, mosquitoes species, Culex pipiens pipiens belonging to our unit which is commonly seen as natural population in the experimental area were used. The rearing of the colony and matinteance was conducted in arthropod research units located in a wooded area, within the greenhouse and agricultural research areas within our university campus. The domestic chicken (Gallaus gallus domesticus) was used to feed the adult mosquitoes of the colony. With this thesis study, intraspesific crowding effect of larval Cx. pipiens was investigated from various aspects, and the degree of intensity leading to this effect, possible causes of the effect and possible consequences were investigated in detail. In the formation of the experimental groups, the first stage larvae from the egg batches collected from the special breeding containers were used. Trials were performed in transparent glass cup-shaped containers with a diameter of 8 cm, bottom diameter of 6 cm and height of 8 cm; each was filled with 150 ml water at 4 cm depth. A total of 9 groups were formed in each group, with 6 replicates. The number of larvae in the containers of the groups was set to 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128 and 256, respectively. Each group was placed in 55 x 70 cm, h:75 cm cages and the following developmental process was followed. As a result, 837 (27,21%) individuals from 3076 larvae, 338 (40,4%) females and 498 males (59,6%) in total, reached adolescence. It was clearly observed that larval crowding of the species adversely affected the development, prolonged the developmental process, resulted in extensive larval deaths and decreased wing length in adults.