AK Parti döneminde 'tarih'in siyasal alandaki rolü
The role of 'history' in the political arena of the AK Party period
  1. Tez No: 541473
  2. Yazar: ÖZGÜR KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BEKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: AK Parti, Ulusal Kimlik, Tarih, Yeni Türkiye, Neo-Osmanlıcılık, AK Party, National Identity, History, New Turkey, Neo-Ottomanism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
AK Parti, 2001'deki kuruluşundan kısa bir zaman sonra, 3 Kasım 2002 yılındaki seçimlerde iktidara gelmiş ve tezin yazıldığı dönem itibariyle 16 yıldır hükümet partisi olmayı başarmış bir siyasal partidir. Bu uzun süreçte bir çok dönüşüm, kırılma ve ilerleme kaydetmiştir. İktidarını kurumsallaştığı ve seçmen kitlesini ideolojikleştirdiği oranda da kurucu bir iktidar tavrı takınmış ve kendi çeperinde gelişen partisel kimliği bir ulusal kimlik haline getirmeye gayret etmiştir. Bu süreç, ulusal kimliklerin inşasında en önemli enstrümanlardan biri olan tarihsel atıfları da siyasal alanda daha sık ve yaygın kullanma eğilimini beraberinde getirmiştir. İşte bu çalışma, öncelikle ulus inşası ve tarihin siyasal amaçlarla kullanımı ilişkisini açıklayarak, AK Parti'nin bu alandaki performansını -kesin dönemlendirmelere tabi tutmadan- zamansal açıdan değerlendirmeye çalışır. Bu değerlendirme ise temelde“Yeni Türkiye”söyleminin yansıttığı kuruculuk iddiasının açtığı alanda, AK Parti'nin siyasi ve toplumsal tahayyülünün pekiştireci olarak kullandığı tarihsel referansları araştırmayı konu edinir. Tez, AK Parti'nin iktidarı süresince tarihsel atıfları kullanma seyrini, resmi tarihi nasıl kullandığını, onu nasıl dönüştürdüğünü ve bu dönüşüm içerisinde Osmanlı mirasının ne gibi bir yer tuttuğunu incelemeyi amaçlar. Bu amaçlarla ağırlıklı olarak gazete taramaları, partinin yazılı kaynakları, parti sözcülerinin ve parti ideolojisine yakın yazar, düşünür ve tarihçilerin söylemlerini kaynak olarak kullanır.
Özet (Çeviri)
AK Party, a short time after its foundation in 2001, came to power in the 2002 election and it is the political party that has succeed in being the governing party for 16 years up to the time this thesis is written. In this long period, it has progressed a variety of transformations, ruptures, and improvements. It has adopted a constituent power posture and attempted to turn its party identity that had been developed in its periphery into a national identity as long as it has institutionalized its power and ossify its electorate. This period has brought a tendency of the frequent and popular use of historical references, one of the most significant instruments in the construction of national identities, in the political area. Hence, this study, first of all expounding the relationship between nation building and the use of history for the political purposes, tries to evaluate AK Party's performances in this area –without putting it to certain periodization- in a timewise manner. This appraisal, essentially in the area that is opened by the constituent claim reflected by the“New Turkey”discourse, issues to search the historical references used as reinforcement by AK Party's political and social imagination. The thesis aims to analyze the process of its use of historical references during AK Party's rule, how it used official history and transformed it, and what kind of ground the Ottoman heir kept in this transformation. For attaining these purposes, the thesis uses mostly newspaper scannings, the Party's written sources, the discourses of the Party's spokesmen and of those writers, thinkers and historians who are close to the Party.