Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde izlenen nozokomiyal sepsisli olguların değerlendirilmesi
Evaluation of nosocomial sepsis cases in neonatal intensive care unit
- Tez No: 541511
- Danışmanlar: DR. MUSTAFA KURTHAN MERT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, Nozokomiyal, Sepsis, Risk faktörleri, Mortalite, Newborn, Nosocomial, Sepsis, Risk factors, Mortality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde nozokomiyal sepsis tanısı ile takip ve tedavi edilen yenidoğan bebeklerin epidemiyolojisi ve etyolojisi, risk faktörleri, klinik bulgu ve izlemleri ile uygulanan tedavilerin ve tedavi yanıtlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 1 Ağustos 2016 ile 1 Ağustos 2018 tarihleri arasındaki 2 yıllık sürede, Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatarak takip ve tedavi edilen 1735 hasta retrospektif olarak incelendi. Kültür ile kanıtlanmış nozokomiyal sepsis tanısı alan 40 hasta çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Hastaların 21'i (%52,5) kız, 19'u (%47,5) erkek; gestasyonel haftaları ortalama 30,29±4,83 hafta; doğum ağırlıkları ortalama 1319,75±734,41 gram; yatış süreleri ortalama 45,4±27,22 gün idi. Nozokomiyal sepsis insidansı %2,3 olarak saptandı. Hastaların %75'inde (n=30) ortalama 12,9±11,64 gün süre ile invaziv mekanik ventilator; %67,5'unda (n=27) ortalama 10,52±2,77 gün süre ile umblikal katater, %25'inde (n=10) santral venöz kateter kullanıldığı saptandı. Hastaların %87,5'una ortalama 19,20±14,46 gün süre ile parenteral beslenme verildiği saptandı. Kan kültürlerinde en sık üreyen mikroorganizma %62,5 ile Koagülaz negatif stafilokoklar idi. Mortalite oranı %27,5 (n=11) iken; gram pozitiflerde bu oran %23,3, gram negatiflerde ise %14,2 idi. Doğum ağırlığının mortalite üzerine etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,022). Sonuç: Çalışmamızdaki nozokomiyal sepsis olgularında saptanan etken mikroorganizmalar, risk faktörleri göz önünde tutularak tedbirler alınmalı; korunma yöntemlerine uyularak, aktif sürveyans çalışmaları ile hem hastane yatış süresinin hem de mortalite oranlarının azaltılabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Nosocomial Sepsis Cases in Neonatal Intensive Care Unit Purpose: This study aims to investigate epidemiology and etiology, risk factors, clinical findings and observations, and administered treatments and treatment responses in newborn infants treated and observed for nosocomial sepsis diagnosis in Neonatal Intensive Care Unit of Adana City Training and Research Hospital. Material and Method: 1735 patients who were followed up and treated in Neonatal Intensive Care Unit of Pediatric Clinic of Adana City Training and Research Hospital for 2 years period between August 1, 2016 and August 1, 2018 were evaluated retrospectively in this study. Forty patients with culture-proven nosocomial sepsis were included in the study. Findings: 21 patients (%52.5) were female and 19 patients (%47.5) were male, whose gestation periods were 30.29±4.83 weeks in average, birth weights were 1319.75±734.41 g in average, and hospitalization durations were 45.4±27.22 days in average. Nosocomial sepsis incidence were determined as 2.3%. It was detected that invasive mechanical ventilator was used for 75% of patients (n=30) for 12.9±11.64 days in average, umbilical catheter was used for 67,5% of patients (n=27) for 10.52±2.77 days in average, and central venous catheter were used to 25% of patients (n=10). It was found that parenteral nutrition was administrated to 87.5% of the patient for 19.20±14.46 days in average. Coagulase negative staphylococci were the most common microorganism in blood cultures (62.5%). While mortality rate was 27.5% (n=11), it was 23.3% in gram positive bacteria, and it was 14.2% in gram negative bacteria. Besides, the effect of birth weight on mortality was statistically found significant (p=0.022). Result: Detected agent microorganisms and risk factors should be taken into consideration to take precautions for nosocomial sepsis cases; moreover, it is founded that both hospitalization duration and mortality rate can be reduced by active surveillance studies by following the prevention methods.