Yanal yüklere maruz kalan betonarme kolonların davranışı
Behavior of concrete columns subjected to the lateral loads
  1. Tez No: 541549
  2. Yazar: SILA AVĞIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET METİN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zayıf kolon, Eğilme deformasyonu, Kesme deformasyonu, Donatı sıyrılması, SAP2000, Weak column, flexural deformation, Shear deformation, Reinforcement slip, SAP2000
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Dünyanın birçok yerinde güncel sismik kodlara göre tasarlanmayan çok sayıda betonarme bina bulunmaktadır. Bu binalar genellikle düşük yanal yerdeğiştirme kapasitesi ve kesme mukavemetinin hızlı bir şekilde düşmesi özelliğine sahip olup güçlü zemin hareketleri sırasında hasara ve çökmeye karşı hassastır. Tipik olarak, bu tür binalardaki kolonlar yetersiz ve geniş aralıklı enine donatıya sahip olup gerekli sismik donatı detaylarından yoksundur. Burada rapor edilen araştırma,yanal yüklere maruz kalan düşük donatılı betonarme kolonların yanal deformasyon davranışını öngören monotonik ve histeretik model oluşturmaktır. Bir kolondaki yanal deformasyonlar eğilme, donatı sıyrılması ve kesme deformasyonları olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Bu deformasyonların her biri için SAP2000 programıyla monotonik ve histeretik tepkileri ayrı ayrı modellenmiştir. Monotonik modelde eğilme, donatı sıyrılması ve kesme deformasyonları için; kolonları plastik mafsal modeli ile, histeretik modelde ise monotonik modelden elde edilen sonuçlar SAP2000 programında histeretik pivot modelinde kullanılarak modellenmiştir. SAP2000 modellerinden elde edilen sonuçlar, deneysel verilerle karşılaştırıldığında, kullanılan modellerin, betonarme kolonların yanal yüklere tepkisini tahmin etmede iyi bir performans sergilediği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
There are many concrete buildings in many parts of the world that are not designed according to the current seismic codes. These buildings are generally characterized by low lateral displacement capacity and a rapid drop in shear strength, and are susceptible to damage and collapse during strong earth movements. Typically, the columns in such buildings have inadequate and wide-spaced transverse reinforcement and lack the necessary seismic reinforcement details. The research reported here is to create a monotonic and hysteretic model for lateral deformation behavior of low reinforced concrete columns exposed to lateral loads. The lateral deformations in a column consist of three parts: flexural, reinforcement slip and shear deformations. For each of these deformations, monotonic and hysteretic responses were modeled separately with the SAP2000 program. For flexural, reinforcement slip and shear deformations in monotonic model; the columns were modeled with plastic hinge model and in the hysteretic model, the results obtained from the monotonic model were modeled using the hysteretic pivot model in SAP2000 program. The results obtained from the SAP2000 models have performed well in predicting the reaction of the reinforced concrete columns to lateral loads compared to the experimental data.