Yatay yüklere maruz kalan düşük dayanımlı betonarme çerçeve sistemlerde bölme duvarının yapıya olan etkilerinin araştırılması
The researach about the effects of the partition wall on the building in the low strength reinforced concrete frame systems which have been exposed to horizontal loads
- Tez No: 246156
- Danışmanlar: YRD.DOÇ.DR. CANAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme çerçeve, dolgu duvar, yanal yük, reinforced concrete frame, infilled wall, lateral load
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Yapılan çalışmada yatay yüklere maruz kalan düşük dayanımlı betonarme çerçeve sisteme dolgu duvarının etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bunun için C25 beton sınıfından oluşan temel ve C10 beton sınıfından oluşan çerçeve sistem kullanılmıştır.Betonarme sistemde; temelde BÇ III donatı kullanılmıştır. Kolon ve kirişlerde ise çelik sınıfı BÇ I donatı kullanılmıştır. Kolonlarda 4 adet Ø10 donatı, kirişlerde ise 4 adet Ø12 boyuna donatı kullanılmıştır. Kolon ve kirişte etriye aralığı 200 mm alınarak bağlanmış ve numune üretimi gerçekleştirilmiştir. Üretilen bu çerçeve yatay yükler etkisi altında test edilmiştir. Kolon ve kiriş birleşim bölgesinden yatay yük uygulanacak Şekilde yükleme duvarına yerleştirilmiştir. Bu yükleme sonucunda boş çerçeve ile dolgu duvarlı çerçeve deneylerinden elde edilen sonuçlar kıyaslanmıştır.Tekrarlı yükleme adımları yapılarak yük verilmiştir. Kolon-kiriş birleşimlerinin tersinir tekrarlı yükler altındaki davranışını belirlemek için 14 farklı noktadan LVDT'ler yardımıyla deplasmanlar ölçülmüştür. 1/2 ölçeğinde tek katlı, tek açıklıklı boş ve bölme duvarlı çerçeve test edilerek deney sonuçları, bölme duvarı örülmüş ve boş çerçevede her bir numuneye ait hasar dağılımları, yük-yer değiştirme histeresis çevrimleri, bu çevrimlerin zarf eğrileri, toplam enerji, yutulan enerji ve depolanan enerji miktarları belirlenmiştir. Elde edilen bu veriler ile bölme duvarsız çerçeve için elde edilen veriler ayrı ayrı karşılaştırılarak sonuçlar alt başlıklar halinde verilmiştir. Böylece Dolgu duvarlı yapı sistemlerinin analizi için geliştirilen hesap yöntemlerinin sağladığı olanakların pratik uygulamalara aktarılmasındaki önemi dolgu duvarların, mevcut deprem yönetmeliğine uygun olarak boyutlandırılan çok katlı betonarme çerçevelerden oluşan yapı sistemlerinin yatay yükler altındaki genel davranışlarına olan etkileri incelenmiştir. Bu ölçümler sayesinde farklı yerlerdeki hareketler belirlenmiştir. Elde edilen datalar sayesinde boş çerçeve ile dolgu duvarlı çerçeve arasındaki farklar kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the study carried out, the effects of the infilled wall on the low strength frame system which has been exposed to horizontal loads has been aimed to investigate. To do this, groundwork which is consisted of C25 concrete class and frame system which is made up of C10 concrete class have been used.In the reinforced concrete system; BC III reinforcement has been used in the groundwork. In the column and beam, BC I reinforcement has been used. In the columns 4 pieces of Ø 10 reinforcement, and in the beams 4 pieces of Ø 12 longitudinal reinforcement have been used. In the columns and beams, stirrup spacing has been tied by taking 200 mm and mold has been produced. The produced frame has been tested under the effect of horizontal loads, and has been positioned from joint parts of the coloumn and beam to the loading wall in a way that allows the horizontal load application. After this loading, the outcomes obtained from the test applied on empty frame and the frame with infilled wall have been compared.The load has been given through permanent loading steps. To determine the behaviour of the column-beam join under permanent loads, displacements have been measured from 14 different points by the help of LVDTs. On the scale of 1/2, single storey, single-span and the frame with partition wall have been tested, and in the test results the damage distribution of each mold belonging to the empty frame and the frame of which wall has been partitioned; load replacement hysteresis periods and the envelope curves of these periods; the amounts of total energy, swallowed energy and stored energy have been determined. With these acquired data and the data obtained for the frame without partition wall have been compared seperately and the results have been given in subtitles. By this way, the importance of facilities of the calculation methods developed for the analysis of the walled construction systems when putting these into practise; and also the effects of the infilled walls and the construction systems designed according to the existing eathquake regulation and is consisted of multistorey reinforced concrete frame on the general behaviour of these construction systems which are under horizontal loads have been examined. Through these measurements, movements in different parts have been detected. Thanks to the data obtained, the differences between the empty frame and the frame with infilled wall have been compared.