Energy optimization in chemical process plants
  1. Tez No: 5416
  2. Yazar: BİLGE IŞIKKENT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKER GÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Damıtma, UNIFAC, Enerji Tasarrufu, vil, Distillation, UNIFAC, Energy Savings
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
KİMYASAL PROSESLERDE ENERJİ OPTİMİZASYONU Bilge, Isxkkent Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Türker Gür kan Doç. Dr. Nurcan Baç 148 sayfa, Şubat 1989 ÖZET Damıtma, ayırma işlemlerinin en çok kullanılanları ara sındadır. Çoğunlukla damıtma kolonları büyük miktarda enerji tüketir. Yakın zamanda enerji fiyatlarındaki büyük artışlar ayırma işlemlerinde, özellikle damıtma da, enerjinin daha. verimli kullanılmasını gerektirmektedir. Bu çalışmada, mevcut bir monomer tesisinin kolonları ele alınıp, bu yönleri ile irdelenmiştir, üretimde bulunan dört kolondan ikisi ara ürün olan etilendiklorürün hafif ve ağır safsızlıklardan arındırılmasında, diğer iki kolon ise son ürün olan vinilklorür monomerin gerekli saflıkta üretimi için kulla nılmaktadır. vıKolonlar Napthali ve Sandholm X 1 9 7 1 ) tarafından geliş tirilen ayrıntılı bir yöntemle mode İlenmiş tir. Yöntem, esas o lar ak, kütle ve enerji denklikleri ile denge bağıntılar mm birlikte çözümünü içermektedir. Kolon akımlarının ideal karışım yaklaşımlarından oldukça farklı olması nedeniyle ve bu karışımlar (klorlu hidrokarbonlar) için deneysel sıvı-buhar dengesi verileri açık literatürde bulunmadığından bir tahmini hesaplama yöntemi kullanılmıştır. UNIFAC (Universal quasi- chemical Functional group Activity Coefficients) yöntemi bil gisayar programlamasına yatkınlık, gerekli verilerin buluna bilmesi ve sonuçların güvenirliliği nedenleriyle uygulanmıştır, Model, kolonun yatışkın durumdaki performansını, başlan gıçta varsayılan parametre değerleri için kolon içi sıcaklık ve kompozisyon dağılımları ile birlikte vermektedir. Bilgisa yar programının kolonların tasarım verileri ile çalıştırılması ile orijinal tasarımdaki sonuçların yaklaşık aynısı elde edilmiştir. Bu nedenle modelin diğer hesaplamalar için uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Tesisin çalışır durumda olması nedeni ile, sadece kolon parametrelerinin değişimi ve eşleştirme şansları göz önünde bulundurulmuştur. Yapılan hesaplamalar %70 kadar tasarrufun mümkün olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ENERGY OPTIMIZATION IN CHEMICAL PROCESS PLANTS Bilge, Isxkkent Faculty of Engineering Department of Chemical Engineering, M.S. Thesis Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Tiirker Giirkan Assoc. Prof.Dr. Nur can Baç 148 Pages, February 1989 ABSTRACT Distillation is one of the most widely used separation techniques. Usually, such columns consume large amounts of energy. Recent dramatic increases in energy costs necessitate more efficient use of energy in separation units and especially in distillation. In this investigation, distillation columns of operating monomer plant is examined ;for energy saving possibilities. In the process, there are four columns, two of which purify the intermediate product ethylene dichloride from lighter and heavier components. The other two are used to purify the final product vinyl chloride monomer, in accordance with the end use. IllThe columns have been modeled by a rigorous method developed by Naphtali and Sandholm (1971). The method, in essence, is based upon the simultaneous solution öf mass and energy balances and equilibrium relationships. Since, the flow streams of the columns are far from ideal-mixture assumption, and experimental vapor-liquid equilibria (VLE) about the mixtures (essentially chlorinated hydrocarbons) are not available in open literature, a prediction method have been used. UNIFAC (Universal quasi-chemical Functional group Activity Coefficients) method is employed due to easy applicability to computer programing, availability of required data and proven reliability of the results obtained (Fredenslund et.al., 1977). The output of the model reveals the steady-state column performance and the product and temperature distribution of the inner streams for the previously given parameters.Execution of the computer program by design data of each column gives practically the same results as given in original design. It is then concluded that the model was suitable for further calculations. IVSince the plant is in operation, the possibilities of modifying the process parameters and integration with energy sources in the process were examined. Calculations reveal that approximately 70 % savings is possible.