Güncel tek eğe sistemleri ile kök kanalı şekillendirilmesi öncesi rehber yol hazırlanmasının şekillendirme sırasında dentinde defekt oluşumuna etkisinin araştırılması
Effect of dentinal defect formation during preparation of glide paths before root canal shaping by current single file systems
- Tez No: 541633
- Danışmanlar: PROF. DR. SEÇKİN DİNDAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: dentin defekti, tek eğe sistemleri, rehber yol, mikro çatlak, dentinal defects, single file systems, glide-path, microcracks
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Kök kanallarının mekanik preparasyonundaki amaç; kök kanalı sistemindeki mikroorganizmalar ve debrisin uzaklaştırılması ve kanal dolgu materyali için kök kanalına uygun form verilmesidir. Mekanik preparasyon sırasında, perforasyonlar, kanal transportasyonları, eğe kırıkları, çentik oluşumları gibi komplikasyonlar ile karşılaşılabilir. Bu gibi komplikasyonların yanı sıra mekanik preparasyon sonucunda kök kanalı dentininde kırık çizgilerine ve mikro çatlak oluşumlarına da rastlanabilir. Mekanik preparasyon sonrası kök kanalı dentininde oluşan kırık çizgileri ve mikro çatlaklar dikey kök kırığı oluşumunda rol oynayabilir. Getirdiği avantajların yanı sıra, son yıllarda kullanımı artan NiTi eğelerin kök kanalı dentininde kırık ve çatlak oluşumuna sebep olabildiği bildirilmiştir. Çoklu NiTi eğe sistemlerinden sonra, son yıllarda döner ya da resiprokal hareket ile çalışan tek eğe sistemleri kullanıma sunulmuştur. Tek eğe sistemleri ile ilgili dentinde oluşturdukları defektlerden debris çıkışına kadar birçok alanda kapsamlı incelemeler yapılmıştır. Fakat apikal bölgede rehber yol oluşturulmasını takiben tek eğe sistemlerinin kullanılması ile oluşabilecek dentin defekti riskinin azalıp azalmayacağına dair çalışma sayısı azdır. Bu çalışmada her birinde 20 adet tek kök, tek kanallı alt kesici diş olacak şekilde 6 adet deney grubu ve 2 adet kontrol grubu oluşturulmuştur. 3 farklı eğe sisteminin kullanıldığı deney gruplarının üçünde K-file NiTi el eğeleri ile 25 numaraya kadar rehber yol hazırlığı yapılmış, diğer 3 deney grubunda rehber yol hazırlığı yapılmamıştır. Çalışmanın amacı, tek eğe sistemlerinin kullanımı öncesi oluşturulacak rehber yolun dentin yüzeyinde oluşabilecek mikro çatlakları önlemedeki etkinliğinin araştırılmasıdır. Bu çalışma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda rehber yol hazırlığının, eğe sistemlerinin çalışma prensiplerinin, alaşımlarının ve kesit özelliklerinin dentin çatlağı oluşumu üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
AKSOY MK. Effect of Dentinal Defect Formation During Preparation of Glide Paths Before Root Canal Shaping by Current Single File Systems . İstanbul University, Institute of Health Science, Department of Endodontics. İstanbul. 2018. The purpose of mechanical preparation of root canals is; removal of microorganisms and debris in the root canal system and formation of root canal for root canal filling material. During mechanical preparation, complications such as perforations, transportion, instrument fractures, ledge formation may be encountered. In addition to such complications, fractures in the root canal dentin and microfracture may also occur as a result of mechanical preparation. After mechanical preparation, craze lines and micro cracks in the root canal dentin may play a role in the formation of vertical root fracture. Along with the advantages it has been reported, the use of NiTi instruments in recent years has caused fracture and crack formation in root canal dentin. The studies on single file systems following performing glide-path are not enough. In this study, 6 experimental groups and 2 control groups were formed as 20 single roots, single canal mandibular teeth in each group. In three of the experimental groups where 3 different file systems were used, glide-path preparation was made up to 25 with K-file NiTi hand files, and no glide-path preparation was made in the other 3 experimental groups. The aim of the study is to investigate the effectiveness of the glide-path prior to the use of single file systems to prevent microfractures on the dentin surface. As a result of this study, it has been observed that glide-path preparation, working principles of file systems, alloys and cross-sections have no significant effect on the formation of microcracks.