Lise öğrencilerinde benlik saygısı ve yaşam doyumu ilişkisi
The relationship between self esteem and life satisfaction in high school students
- Tez No: 541794
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMAL ER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Benlik Saygısı, Yaşam Doyumu, Lise Öğrencileri, Self-Esteem, Life Satisfaction, High School Students
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmanın amacı, ergenlik dönemindeki lise öğrencilerinin demografik değişkenleri göz önüne alınarak, lise öğrencilerinde benlik saygısı ile yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma niceliksel araştırma yöntemlerine uygun olarak yapılmıştır. 2017-2018 eğitim-öğretim yılında lise düzeyindeki ergenlerden, tezin yöntem kısmında açıklanan örneklemi içermektedir. Anket formunda Benlik Saygısı Ölçeği, Çok Boyutlu Yaşam Doyumu Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu yer almıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 21.00 kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, lise öğrencilerinin yaşam doyumu puanlarının benlik saygısını anlamlı düzeyde yordamadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between self-esteem and life satisfaction in high school students by considering the demographic variables of high school students in adolescence. The research was conducted in accordance with quantitative research methods. In the 2017-2018 academic year, the sample included in the method part of the thesis is from the adolescents at high school level. The questionnaire consisted of the Self-Esteem Scale, the Multidimensional Life Satisfaction Scale and the Personal Information Form. SPSS 21.00 was used to analyze the data. As a result of the research, it was found that life satisfaction scores of high school students did not significantly predict self-esteem.