Evli çiftlerin sahip olduğu değerler, aşka ilişkin tutumları ve affedicilik düzeyleri arasındaki yordayıcı ilişkiler
Predictive relationships between married couples values, attitudes about love and levels of forgiveness
  1. Tez No: 541800
  2. Yazar: HAVVA SAFİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT DİLMAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler, Aşk Tutumları, Affedicilik, Values, Love Attitude, Forgiveness
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmanın amacı evli bireylerin sahip olduğu değerler, aşka ilişkin tutumları ve affedicilik düzeyleri arasındaki yordayıcı ilişkileri ortaya koymak ve bu ilişkiden hareketle oluşturulan modeli test etmektir. Araştırma genel tarama modelinin bir alt türü olan ilişkisel tarama modeline uygun olarak yapılmıştır. Araştırma örneklemi 2017-2018 yılında Konya'da yaşayan evli bireyler arasından tesadüfî küme örnekleme yöntemi ile seçilmiş, 276' si kadın, 71'si erkek 347 evli bireyden oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında evli bireylerin sahip oldukları değerleri belirlemek amacıyla Dilmaç ,Arıcak ve Cesur (2012) tarafından geliştirilmiş Değerler Ölçeği; evli bireylerin aşk tutumlarını belirlemek amacıyla Büyükşahin ve Hovardaoğlu (2004) tarafından Türkçe'ye uyarlanmış olan Aşka İlişkin Tutumlar Ölçeği: Kısa Form (Love Attitudes Scale: ShortForm), affedicilik düzeylerini belirlemek amacıyla Akın ve Sarıçam tarafından 2013 yılında Türkçeye uyarlanmış olan Affedicilik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada evli bireylerin sahip oldukları değerler, aşka ilişkin tutumları ve affetme düzeyleri arasındaki yordayıcı ilişkiler“Yapısal Eşitlik Modeli”ne göre AMOS 16 Programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda affetme düzeyini etkileyen önemli bağımsız değişkenin değer değişkeni olduğu görülmektedir. Bu durum evli bireylerin affediciliklerinin sahip oldukları değerlere göre farklılaşacağını ifade etmektedir. Araştırmanın bir diğer bulgusuna göre aşka ilişkin tutumu etkileyen en önemli bağımsız değişkenin evli bireylerin sahip olduğu değerler olduğu görülmektedir. Bu bulgu evli bireylerin aşka ilişkin tutumlarının sahip oldukları değişkenlere göre farklılık arz edeceğini ifade etmektedir. Ayrıca araştırmada aşka ilişkin tutumu etkileyen en önemli ikinci değişkenin affetme değişkeni olduğu görülmektedir. Evli bireylerin affetmeleri ile aşka ilişkin tutumları arasındaki yordayıcı ilişkileri incelendiğinde, evli bireylerin affedicilik düzeylerinin artması ile aşk tutumlarının değişiklik göstereceği sonucuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present research was to reveal the values of the married individuals as well as predictor relationships between the attitudes on love and forgiveness level; and to test a model created moving from such relationship. The present research was conducted according to relational screening model which a subtype of general screening model. The sample of the research was selected from the married individuals who were in Konya between 2017 and 2018 through randomized sampling method; the sample consisted of 347 individuals including 276 females and 71 males. Data collection to determine the values of the married couples was performed through Scale of Values developed by Dilmac, Arıcak and Cesur (2012), Short Form of Love Attitudes Scale adopted by Buyuksahin and Hovardaoglu (2004) to determine love attitudes of the married couples; and the Forgiveness Scale adopted into Turkish by Akın and Sarıcam to determine forgiveness scale of the individuals. The values and the predictor relations between love attitudes and forgiveness levels among the married couples were analyzed by using AMOS 16 Program according to“Structural Equity Model”. It is detected that the most significant variable affecting the forgiveness level was the value variable. This indicates that forgiveness of the married individuals would differentiate according to the values that they have. According to another finding of the research, the most independent variable affecting the love attitude is the values of the married individuals. This finding shows that love attitudes of the married individuals would differentiate according to the variables that they have. Furthermore, the secondary variable that affect the love attitude is the forgiveness variable. When predictor relations between forgiveness and love attitudes of marries couples are focused, it is concluded that love attitude would change by increase of forgiveness levels of the married couples.