Ursula K. Le Guin romanlarına ekofeminist yaklaşım
An ecofeminist aproach to ursula K. Le Guin's novels
- Tez No: 541899
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLSEN GÖKÇEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Ekofeminizm, Ursula K. Le Guin, Kadın, Doğa, Lavinia, Dünyaya Orman Denir, Hep Yuvaya Dönmek, Ecofeminism, Ursula K. Le Guin, Woman, Nature, Lavinia, The Word for World is Forest, Always Coming Home
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu tezde ekoloji ve feminizm hareketlerinin kökenlerinden ekofeminizme uzanan yol incelenmiştir. Eski çağlardan günümüze kadın ve doğa arasında bir bağ bulunduğu vurgulanmıştır. Paleolitik dönem haricinde, Neolitik dönemden günümüze uzanan dilimde bu kadim bağ olumsuzlanmıştır. Ekofeminizm, bahsi geçen bu bağın olumlanmasını ve açıklığa kavuşmasını temel ilke edinerek, her türlü savaş karşıtı, sömürgeci, ötekileştiren düşünce tarzını reddetmektedir. Esasında tezin amacı, kadının ve doğanın maruz kaldığı baskıyı tersine çevirme ve olumsuzlanan bu eski bağı yeniden olumlamanın olanağını ekofeminist bir yaklaşımla göstermektir. Kuramsal ve eylemsel olarak bu görevi üstlenen ekofeminizm akımı, edebiyat alanındaki yeniden yazım tekniği ve bilim kurgu gibi türler aracılığıyla başka bir dünyanın mümkün olabileceğini göstermektedir. Tezde yeniden yazım örneği olarak Ursula Kroeber Le Guin'in Lavinia'sı, bilim kurgu örnekleri olarak ise Dünyaya Orman Denir ve Hep Yuvaya Dönmek romanları ekofeminist bir perspektif sunmaktadır. Ekofeminist bir bakış açısı ile tartışılan bahsi geçen eserler ataerkil ve kapitalist pratikler tarafından bugüne dek seçilen yolların, yalnızca kadını ve doğayı değersizleştirmekle kalmayıp dünyadaki tüm yaşamı tehdit eden sonuçlarına karşı birer uyarı niteliğindedirler.
Özet (Çeviri)
In this thesis a path extending from the roots of ecological and feminist movements to ecofeminism is explored. A profound connection has existed between woman and nature from the ancient times to the present. Since the Neolithic era that archaic Paleolithic connection between woman and nature and the intrinsic value of both have been negated. Ecofeminism, adopting the affirmation and clarification of the aforesaid connection as a core principle, rejects all sorts of otherizing thinking, which has led to war-mongering ideologies and colonizing practices. In fact, the aim of this thesis is to show the oppression to which woman and nature are exposed and the possibility of reversing this negated connection with an ecofeminist approach. In practice and theory, taking on this task, ecofeminism shows that another world is possible often with the help of rewriting and science fiction in the field of literature. Ursula Kroeber Le Guin's literary contributions to ecofeminist literature deploy both of the techniques of rewriting and the genre of science fiction. In this thesis, three of her works will exemplify the efforts to challenge the negation of nature and women. Her Lavinia as an example of rewriting, The Word is For World is Forest and Always Coming Home as examples of science fiction, provide ecofeminist perspectives. With ecofeminist points of view, three of the novels function as a warning demonstrating the results of the paths selected by patriarchal and capitalistic practices that extend to the present day that not only devalue women and nature but also threaten all life forms on earth.