Sigorta şirket yöneticileri perspektifinden sigorta okuryazarlığı
Insurance literacy from the perspectives of insurance company managers
- Tez No: 541924
- Danışmanlar: PROF. SEYFETTİN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sigorta, Finansal Okuryazarlık, Finansal Eğitim, Sigorta Okuryazarlığı, Insurance, Financial Literacy, Financial Education, Insurance Literacy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Son dönemde ülkemizde sigorta sektörünün hızlı bir gelişim içerisinde olduğu görülmektedir. Geçtiğimiz 10 yılda Türkiye'nin ortaya koyduğu büyüme performansıyla birlikte sigorta sektörü de önemli gelişmeler kaydetmiştir. Günümüzde sigorta sektörünün etkinliği ekonomik gelişmişliğin bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Sigortacılık sektörünün geniş bir çalışma alanı oluşturmasının yanında riskleri dağıtıp güven olgusunu arttırması ve fon yaratma gücü gibi ekonomiye katalizör etkisi sağlayacak pek çok işlevi bulunmaktadır. Bu bağlamda bireylerin sigorta bilincinin ve sigorta okuryazarlığı düzeylerinin arttırılması büyük önem arz etmektedir. Sigorta okuryazarlığı bilincinin arttırılması için öncelikli olarak sigorta sektörünün finansal okuryazarlıkla etkileşimi önemlidir. Finansal okuryazarlık seviyesinin yüksek olması hane halkının hem sigortaya olan talebinin artmasına hem de satın almış oldukları sigorta poliçelerinin avantajlarını ve dezavantajlarını bilmeleri açısından fayda sağlayacaktır. Ayrıca finansal eğitimlerle sigorta bilincinin geliştirilmesi gerekmektedir. Özellikle finans sisteminin önemli bir parçasını oluşturan sigortacılık sektörü gelecek hakkında planlama yapmada da önemli bir etkendir. Bu çerçevede çalışmada derinlemesine mülakat yöntemi kullanılarak sigorta şirketlerinin yöneticileriyle görüşme yapılmış olup onların perspektifinden sigorta okuryazarlığının sigorta sektörüyle etkileşimi incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Recently, it is seen that insurance sector is in a rapid development in our country. During the past along with the insurance industry revealed that Turkey's growth performance has also been significant progress in 10 years. Today, the effectiveness of the insurance sector is considered as an indicator of economic development. The insurance sector has a wide range of functions that will provide a catalyst effect to the economy, as well as to create a wide working area, to distribute risks and to insurance trust and rains funds. In this context, it is of great importance to increase the insurance awareness and insurance literacy levels of individuals. In order to increase insurance literacy awareness, the interaction of the insurance sector with financial literacy is important. The high level of financial literacy will benetif both in terms of increasing the demand of households for insurance and knowing the advantages and disadvantages of insurance policies they have purchased. Furthermore, insurance awareness needs to be improved through financial trainings. The insurance sector, which forms an important part of the financial system, is also an important factor in planning the future. In this framework, the interview has been condusted with the managers of the insurnace compaines using the in-depth interview method and the interaction of insurance literacy with the insurance sector from their perspective has been studied.