Ark deşarj yöntemi ile üretilen ZnO/TiO2 nanokompozit yapılarının fotokatalitik ve elektriksel özelliklerinin belirlenmesi
Determination of the photocatalytic and electrical properties of ZnO/TiO2 nanocomposite structures produced by arc disharge method
- Tez No: 541976
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİN YAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Nanokompozit, Nanopartikül, Fotokatalitik Etkinlik, Nanokatalizör, Nanocomposites, Nanoparticles, Photocatalytic activity, Nanokatalist
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Deiyonize su içerisinde ark deşarj yapılarak Rutil yapıya sahip TiO2 (a-TiO2) ve altıgen würzit yapıya sahip ZnO' ten oluşan bir nanokompozit sentezlendi. Çeşitli karakterizasyon teknikleri (SEM, XRD ve UV) kullanılarak; bu nanokompozitin yapısal özellikleri incelendi. Sentezlenen nanokompozit parçacıkların büyüklükleri belirlenmeye çalışıldı. Bu çalışmada, ZnO / TiO2 nanokompozitinin sentezi ve karakterizasyonu; katkısız ZnO ve TiO2 özelliklerinin ZnO / TiO2 nanokompoziti ile karşılaştırılması da incelenmiştir. ZnO-TiO2 den oluşan nanokompozitin metilen mavisi fotobozunurluğu üzerindeki fotokatalitik aktivitesi hem saf ZnO ve hem de TiO2 nanokatalizörlerinki ile kıyaslanmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
A nanocomposite composed of a TiO2 (a-TiO2) and a hexagonal würzitic ZnO was synthesized by arc discharge in deionized water. Using various characterization techniques (SEM, XRD and UV); structural properties of this nanocomposite were investigated. The size of the synthesized nanocomposite particles was determined. In this study, the synthesis and characterization of ZnO / TiO2 nanocomposite were investigated. The comparison of pure ZnO and TiO2 properties with ZnO / TiO2 nanocomposites was also investigated. The photocatalytic activity of the nanocomposite formed by ZnO-TiO2 on the methylene blue photodegradability was compared with that of both pure ZnO and TiO2 nanocatalysts.