Romatoid artritli hastalarda fibromyaljinin hastalık aktivitesi, fiziksel aktivite ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
Effects of fibromyalgia on disease activity, physical activity and life quality in romatoid arthritis
  1. Tez No: 542009
  2. Yazar: SÜMEYYE DOĞANTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKIN ERDAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, fiziksel aktivite, fiziksel kapasite, hastalık aktivitesi, Romatoid artrit, yaşam kalitesi
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Fibromiyalji Sendromu (FMS) bulunan ve bulunmayan Romatoid Artrit (RA) hastalarının hastalık aktivite düzeyleri, yaşam kalitesi ve fiziksel aktivite durumlarının karşılaştırılmasıdır. Yöntem: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Polikliniği'ne başvuran RA hastaları içerisinden 30 FMS bulunan ve 30 da FMS bulunmayan hasta rastgele olarak çalışmaya dahil edildi. Hastalar klinik olarak değerlendirildi ve çeşitli laboratuvar sonuçları kaydedildi. Hastalık aktivite skoru (DAS-28) anketi, sağlık değerlendirme anketi (HAQ), Dünya Sağlık Örgütü-yaşam kalitesi değerlendirme anketi (WHOQOLBref) ve uluslararası fiziksel aktivite anketi (UFAA) hastalara uygulandı. Veriler bağımsız örneklem T-testi, Mann-Whitney U, ki kare ve Pearson korelasyon testleri kullanılarak istatistiksel olarak %95 güven aralığında analiz edildi (p = 0.05). Bulgular: Kadın cinsiyet FMS bulunan RA grubunda daha yüksek oranda tespit edilmiştir (p < 0.05). FMS bulunan RA hastalarında (67.83 ± 91.61) FMS bulunmayan RA hastalarına (30.00 ± 59.14) göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha uzun süren sabah tutukluğu bulunmaktaydı (p < 0.05). FMS bulunan RA grubu, FMS bulunmayan RA grubuna göre hastalık aktivite seviyeleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha kötü DAS-28 skorlarına sahipti (p < 0.05). FMS bulunan RA'li hastaların HAQ skoru 18.46 ± 13.64 iken FMS bulunmayanlarınki 6.06 ± 9.19 idi (p < 0.05). WHOQOL-Bref'in bütün komponentlerinin (fiziksel, ruhsal, sosyal ve çevresel) FMS bulunan hastalarda negatif olarak etkilendiği gösterilmiştir (p < 0.05). Sonuçlar: Bu tez çalışmasının sınırları içerisinde FMS'nun, RA'li hastaların hastalık aktivite seviyesini, fiziksel kapasitesini ve yaşam kalitesini olumsuz olarak etkilediği tespit edilmiştir. Ancak FMS bulunan RA hastaları FMS bulunmayan RA hastalarına göre fiziksel aktivite durumları etkilenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare disease activity levels, quality of life and physical activity status of patients with Rheumatoid Arthritis (RA) with and without Fibromyalgia Syndrome (FMS). Materials and Methods: Patients with RA of 30 patients with FMS and 30 patients without FMS, who were referred to the Physical Medicine and Rehabilitation Policlinic, were randomly included into the study. The patients were evaluated clinically and various laboratory results were recorded. The disease activity score (DAS-28) questionnaire, the health assessment questionnaire (HAQ), the World Health Organization-quality of life questionnaire (WHOQOL-Bref) and the international physical activity questionnaire (UFAA) were applied. Data were analyzed statistically using a 95% confidence interval (p = 0.05) using the independent sample T-test, Mann-Whitney U, Chi-Square and Pearson correlation tests.