Göller bölgesi ve yakın çevresindeki başlıca göllerin morfometrik özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of morphometric properties of the Lakes region and its surrounding major lakes
  1. Tez No: 542043
  2. Yazar: CEM KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLCAN SARP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Morfometri, Morfometrik Analiz, Göller Bölgesi, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Morphometry, Morphometric Analysis, Lakes Region, Geographical Information Systems
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Çalışma sahası, Akdeniz Bölgesi'nin batısında Afyonkarahisar, Antalya, Burdur, Konya, Isparta illeri sınırları içerisinde yer alan ve“Göller Bölgesi”olarak bilinen bölgeyi, bu sahanın Kuzeydoğusunda yer alan ve Ilgın'a kadar oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Acıgöl, Akşehir, Beyşehir, Burdur, Eber, Eğirdir, Çavuşçu (Ilgın), Kovada, Salda ve Yarışlı Gölü sahanın başlıca gölleridir. Bölgedeki göllerin büyük çoğunluğu tektonik kökenlidir. Yapılan bu çalışmada Göller Bölgesin ve yakın çevresinde yer alan, sekiz büyük gölün (Acıgöl, Akşehir, Beyşehir, Burdur, Eğirdir, Çavuşçu, Salda ve Yarışlı Gölü) morfometrik özellikleri değerlendirilmiştir. Çalışmada uygulanacak yöntem 3 farklı aşamadan meydana gelmiş olup ilk aşamada, göl yüzey alanları Sentinel-2 uydu görüntüsüne ait 10 metre mekânsal çözünürlüğe sahip Yeşil ve Yakın Kızıl Ötesi Bantlara Normalize Fark Su İndeksi ve Otsu Eşik Belirleme yöntemleri uygulanılarak belirlenmiştir. İkinci aşamada, elde edilen göl alanlarına morfometrik indeksler (Uzanım, Basıklık, Dairesellik, Ana Eksen Yönelimi, Havza Asimetrisi, Hipsometrik Eğri ve Hipsometrik İntegral) uygulanmış, son aşamada ise elde edilen parametrelerin birbirleri ile olan ilişkileri, tektonik aktivite ve faylar ile ilişkilendirilerek değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study area covers the area known as the Lakes Region located in the borders of Afyonkarahisar, Antalya, Burdur, Konya and Isparta in the west of the Mediterranean Region, and covers a wide area up to Ilgın in the Northeast of this area. Acıgöl, Akşehir, Beyşehir, Burdur, Eber, Eğirdir, Çavuşçu (Ilgın), Kovada, Salda and Yarışlı Lakes are the major lakes of the study area. The vast majority of lakes in the region are of tectonic origin. In this study, the morphometric properties of eight large lakes (Acıgöl, Akşehir, Beyşehir, Burdur, Eğirdir, Çavuşçu, Salda and Yarışlı Lakes) located in the Lakes Region and its vicinity were evaluated. The method to be applied in the study consisted of 3 different stages. In the first stage, the lake surface areas were extracted from Green and Near Infrared Bands of Sentinel-2 satellite image having a spatial resolution of 10 meters by applying the Normalized Difference Water Index and Otsu Thresholding methods. In the second stage, morphometric indices (Elongation, Baseness, Circularity, Main Axis Orientation, Basin Asymmetry, Hipsometric Curve and Hipsometric Integral) were applied to the obtained lake areas. In the last stage, the relationships between the obtained morphometric parameters were evaluated by integrating with the tectonic activity and faults.