Yapı üretim aşamasında yapısal atıkların en aza indirgenmesi için bir yaklaşım
An approach of minimizing construction waste generated through the construction stage of the building
- Tez No: 542148
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BALANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yapısal Atık, Yapısal Atık Önleme/Azaltma, Yapının Üretim Süreci, Construction Waste, Construction Waste Prevention/Reduction, Construction Stage of the Building
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Dünyada ve Türkiye'de artan nüfus ile birlikte yeni yapılaşmalara ihtiyaç duyulması çevre sorunlarının da artmasına neden olmaktadır. Çünkü yapıların üretim, kullanım ve söküm/yıkım süreçleri boyunca yapısal atıklar oluşmaktadır. Bu atıkların denetimsiz bir şekilde çevreye bırakılmaları toprak, hava ve su kirliliğine yol açmaktadır. Yapı üretim sürecinde ortaya çıkan yapısal atıklar doğal çevreyi ve canlı sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sürecin planlı olarak gerçekleşmemesi, denetimlerin yetersizliği ise olumsuz etkiyi ve zararı artırmaktadır. Ortaya çıkacak olan yapısal atıkların önlenmesi, önlenemeyenlerin ise yönetilmesi öncesinden hazırlanacak bir yönetim planı ile mümkün olabilecekken bu durumun oluşturulmaması veya yaygın olmaması doğal çevre, canlı sağlığı ve ülke ekonomisi için bir problemdir. Yapı üretim aşamasında uygulama ve denetim ekibinin sayı ve bilgi olarak yetersizliği, ürün seçimindeki yanlışlar, ürünün şantiyeye taşınması sırasında yaşanılabilecek aksaklıklar nedeniyle yapısal atıkların kayıt altına alındığı bir yaklaşımın olmaması önemli bir problemdir. Yapısal atık önleme/azaltma konusunun yapının üretim sürecinde rol alan kişi veya kurumlar tarafından önemsenmemesi, bu kişilerin/kurumların atık yönetimi konusunda yeterli bilinçte olmaması ise bir diğer problemidir. Bu çalışma kapsamında; yapı üretim sürecinde yapısal atıkları önlemek/azaltmak amacı ile öncesinde yapısal atıklarının oluşum nedenlerinin belirtildiği ve bu durumun sonucunda oluşabilecek yapısal atıkların en aza indirgenebilmesi için atık yönetiminin oluşturulduğu, tüm yapım sürecinin kayıt altına alındığı bir yaklaşım oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The necessity for new construction, as a result of population growth in Turkey and in the world, originates increased environmental problems; as the construction waste is generated through all stages of construction on site, utilization, deconstruction/demolition. Allowing uncontrolled dumping of the construction waste causes air and water pollution. The construction waste that is generated through the construction stage of the building has a negative impact on living organisms' health and the environment. Not to actualize this stage in a planned manner and lack of the audits increase the adverse impact and damage. Although it would have been possible with a waste management plan to prevent the generation of the construction waste and to manage the unavoidable waste, without this implementation or not extensively implementing is a problem for the living organisms' health and the national economy. During the construction on site for the reasons of having the insufficient number/ knowledge of the implementer site team and the supervision team, the incorrect material choice, any misfortunes through the material mobilization becomes an important problem with an undocumented approach. Another problem for the construction waste prevention/reduction issue is being oblivious to the subject by the personnel on the construction site or the organization, not having sufficient awareness by this personnel/ organization. Within the scope of this study; the aim of preventing/reducing the construction waste through the construction stage of the building with identifying the main causes of generating waste and as a result of this to able to minimize the waste, an approach is formed by placing a waste management plan and a construction documentation covering entire process.