Malatya ili ve çevresinde bulunan buzağılarda bovine viral diyare virus (BVDV)'un prevalansının araştırılması
Investigation of the prevalence of bovine viral diarrhea virus (BVDV) in calves in and around Malatya
  1. Tez No: 542226
  2. Yazar: MEHMET CEMAL ALDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. ONUR BAŞBUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: BVDV, ELISA, Malatya, buzağı, BVDV, ELISA, Malatya, calves
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 29
Özet
Bovine viral diarrhea virus (BVDV) dünya genelinde sığırlarda yaygın olarak gözlenen ve önemli ekonomik kayıplara neden olan bir hastalık etkenidir. Türkiye'de BVDV prevalansının belirlenmesine yönelik sınırlı sayıda çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada Malatya ili ve çevresindeki sığır işletmelerinde bulunan farklı ırk ve cinsiyetten 202 adet buzağı araştırma materyalini oluşturdu. Hayvanlara ait kan örnekleri V. Jugularis'ten 10 ml'lik steril vakumlu tüplere alındı. Kan örnekleri 3000 rpm devirde 10 dk santrifüj edildikten sonra serum numuneleri çıkarıld ve analizler yapılancaya kadar -20 derecede saklandı. Serumlarda BVDV'una karşı antikor (Ab) varlığını belirlemek için BVDV (Ab)-ELISA, BVDV antijen (Ag) varlığını belirlemek amacıyla BVDV (Ag)-ELISA test kitleri kullanıldı. Bu çalışmada; buzağı örnekleri antikor yönünden %77.75'i pozitif olarak belirlendi.
Özet (Çeviri)
Bovine viral diarrhea virus (BVDV) is a disease that is widely observed in cattle worldwide and causes significant economic losses. There have been a limited number of studies to determine the prevalence of BVDV in Turkey. In this study, 202 calf research materials of different races and sexes were found Malatya province in which in cattle farms. Blood samples were collected from sterile vacuum tubes from V. jugularis. After centrifugation of blood samples at 3000 rpm for 10 min, serum samples were removed and stored at -20 ° C until analyzes were performed. BVDV (Ag) -ELISA test kits were used to determine the presence of BVDV (Ab) -ELISA, BVDV antigen (Ag) to determine the presence of antibody (Ab) against BVDV in serum. In this study; calf samples were determined as positive for 77.75% of antibodies.