İnsanlarda microsporidia?ların epidemiyolojisi (Malatya ili örneği)
The epidemiology of microsporidias ın human (Malatya sample)
- Tez No: 196223
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜLFET NİLGÜN DALDAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Microsporidium spp, Malatya, Microsporidium spp, Malatya
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
lk kez 1857'de izole edilip tanımlanan ve zorunlu hücre içi paraziti olan microsporidialar farklı hayvan gruplarında ve omurgasızlarda görülmektedir. Son yıllarda ise microspora subesinde bulunan microsporidia içinde yer alan protozoonlardan bazılarının insanlarda parazitlendikleri ve ölümlere neden oldukları anlasılmıstır. Microsporidiaların epidemiyolojisi ile ilgili yurt dısı çalısmalarında genellikle HIV pozitif, immün süpresif ve homoseksüel hastalar arastırma grubunu olusturmustur. Ülkemizde parazitin görülme yüzdesiyle ilgili arastırmalara, ulasılan kaynak bilgilerde rastlanılmamıstır. Çalısmada Malatya ve çevresinde arastırma evreninin genisletilerek (Çocuklar, Sindirim sistemi rahatsızlıgı olanlar vb.) mikrosporidiaların epidemiyolojisinin belirlenmesi amaçlanmıstır. Bu amaçla 2006 yılında Malatya ili ve çevresinden, sindirim sistemi sikayetleri ile nönü Üniversitesi Tıp Fakültesi polikliniklerine basvuran ve Parazitoloji Anabilim Dalına gelen hastalar dikkate alınarak sindirim sistemi sikayetler olan bireylere ulasma hedefi konmus olup bu dogrultuda 2665 dıskı örnegi incelenmistir. Arastırmaya baslamadan önce etik kurul raporu alınmıstır. Çalısmanın bagımlı degiskeni olan Malatya ili ve çevresindeki bireylerde Microsporidium spp. epidemiyolojisinin belirlenmesi amacı ile anket formu gelistirilmistir. Ayrıca her hastaya hasta bilgilendirilme formu doldurulmus ve imzalatılmıstır. Dıskı örnekleri modifiye trichrome boyası (MTS), Aist-Fast-Trichrome, Calcofluor ve Giemsa boyama yöntemi ile incelenmis ve 226 (%8.5) pozitiflik saptanmıstır. Çalısmada ishatsızlık, genel vücut kasıntısı, allerji, immün süpresif+kanserde, nefes darlıgı olanlarda ve ülseratif kolitli hastalarda hem genel hem de pozitiflerin arasında yapılan istatistiki degerlendirmeye göre anlamlı iliski bulunmustur. Aynı zamanda ishal, karın agrısı, salya, kabızlık, bulantı kusma, büyüme gelisme geriligin'de, makat kasıntısı ve anemide genel degerlendirmede anlamlı bir iliski gözlenmemis ancak pozitiflerin arasında yapılan istatistiki degerlendirmede ise fark anlamlı bulunmustur. Sonuç olarak Microsporidium spp.'nin ülkemizde tanınan bir parazit olmadıgından nedeni belirlenemeyen ishallerde, karın agrısında, istahsızlıkta, genel vücut kasıntısı ve allerjide, immün süpresif+kanserde, nefes darlıgında ve ülseratif kolitte rutin olarak dıskıda parazitin aranması gereginin önemi vurgulanmıstır.
Özet (Çeviri)
Microsporidias first isolated and defined in 1857 are obligate intracellular parasite observed in animal groups and invertebrates. It has been found out in recent years that some of the protozoon in microsporidia in microspora division also get parasitized and cause deaths among human. Generally homosexual patients and patients with HIV positive and immune supressive constitute the participants of the international studies about epidemiology of microsporidias. No previous research about the prevalence of the parasite in Turkey has been found in the literature accessed. This study aims at defining the epidemiology of microsporidias by expanding the research population (children, and people with digestive system disorders etc.) in and around Malatya. Thus 2665 feces samples from the patients visiting nönü University Medical Faculty policlinics and forwarded to Parasitology Department with some digestive systems complaints were analyzed. Prior to the study, an ethical board report was obtained. A guestionaine form was developed in order to detect the epidemiology of Microsporidium spp., which is the dependent variable of this study, among people in and around the Malatya province. Moreover each patient was asked to fill in and sign a patient information form. The feces samples were analyzed using modified trichrome (MTS), Aist-Fast-Trichrome, Calcofluor and Giemsa painting methods and 226 samples (8.5 %) were found positive. The study revealed statistically significant correlation between both general samples and positive samples in the cases of lack of apatite, general body pruritus, immune supresive+cancer, dispne and ulcetative colitis. On the other hand while no significant difference was observed in the general analysis in the cases of diarrhea, stomachache, salivation, constipation, nausea and vomiting, retarded growth and development, pruritus ani, and anemia, a high degree of significance was found out of statistical assessment among positive samples. Consequently it is emphasized that it is important to check the feces samples for Microsporidium spp. parasite regularly for cases including unexplained diarrhea, stomachache, lack of apatite, general pruritus, immune supresive-cancer, dispne, and ulcerative colitis, since Microsporidium spp. is not a commonly known parasite in our country.