Ovalbumin ile deneysel astım modeli oluşturulan sıçanlarda astaksantin takviyesinin etkileri
Effects of astaxanthin supplementation on ovalbumin-induced experimental asthma model in rat
  1. Tez No: 542232
  2. Yazar: HASAN İLKER ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAZ BELVİRANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Astaksantin, Astım, Oksidatif stres, Ovalbumin, Antioksidan, Astaxanthin, Asthma, Oxidative stress, Ovalbumin, Antioxidant
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu tezin amacı deneysel astım modeli oluşturulan sıçanlarda astaksantin takviyesinin astımla ilgili biyokimyasal belirteçler ve oksidatif stres ve antioksidan savunma belirteçleri üzerine etkisini araştırmaktı. Çalışmada 22 adet erkek Wistar albino sıçan kullanıldı ve sıçanlar rastgele seçilerek kontrol (n: 6), astım (n: 8) ve astım+astaksantin (n: 8) gruplarına ayrıldı. Astım+astaksantin grubunda bulunan sıçanlara 22 gün boyunca 10 mg/kg astaksantin mısır yağı içerisinde çözülerek oral gavaj yoluyla verildi. Astım gruplarındaki sıçanlara çalışmanın 1, 2, 3 ve 11. günlerinde 200 µg ovalbumin /10 mg Al(OH)3 1 ml serum fizyolojik içerisinde çözdürülerek intraperitonal yoldan verildi. Çalışmanın 20, 21 ve 22. günlerinde ise sıçanlar eter anestezisi ile uyutulup 300 µl serum fizyolojik içerisinde çözdürülen 1,5 mg ovalbumin intranazal yoldan verildi. Tüm sıçanlarda çalışmanın 23. gününde ketamin/ksilazin anestezisi altında kan örnekleri alındı. Ardından servikal dislokasyon uygulanarak akciğer doku örnekleri alındı. Alınan örneklerde IgE, MDA ve GSH seviyeleri analiz edildi. Bu çalışmada astım grubunda akciğer dokusunda IgE seviyeleri diğer gruplara göre yüksekti. MDA seviyesinin hem serumda hemde akciğer dokusunda astım grubunda yükselmesi astımın oksidatif strese neden olduğunu göstermektedir. Ayrıca astım+astaksantin grubunda MDA seviyelerinin azalması astaksantinin oksidatif stresi azalttığını göstermektedir. GSH seviyelerinin akciğer dokusunda astım grubunda yükselmesi astımın antioksidan savunma sistemini aktive ettiğini buna karşılık astım+astaksantin grubunda ise normale döndüğünü göstermektedir. Sonuç olarak, bu çalışmadan elde ettiğimiz veriler astaksantinin ovalbumin kaynaklı alerjik astıma karşı koruyucu bir etkiye sahip olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis was to investigate the effect of astaxanthin supplementation on biochemical markers of asthma and oxidative stress and antioxidant defense markers in rats induced an experimental asthma model. Twenty-two male Wistar albino rats were used and the rats were randomly assigned to control (n: 6), asthma (n: 8), and asthma+astaxanthin (n: 8) groups. The rats in the asthma + astaxanthin group were given 10 mg / kg astaxanthin dissolved in corn oil for 22 days via oral gavage. The rats in the asthma groups were given 200 µg ovalbumin / 10 mg Al(OH)3 dissolved in 1 ml saline solution via intraperitoneally on 1, 2, 3 and 11 days. On the 20th, 21th and 22nd days of the study, the rats were anesthetized with ether and administered 1.5 mg of ovalbumin dissolved in 300 µl saline solution via intranasally. Blood samples were taken under ketamine / xylazine anesthesia on 23th days of the study. Then lung tissue samples were taken after the cervical dislocation. IgE, MDA and GSH levels were analyzed in the samples. In this study, IgE levels in the lung tissue of the asthma group were higher than the other groups. The elevation of MDA levels in both the serum and the lung tissues of the asthma group indicated that asthma causes oxidative stress. In addition, decreased levels of MDA in the asthma + astaxanthin group indicate that astaxanthin reduced oxidative stress. The elevation of GSH levels in the lung tissue in the asthma group indicated that asthma activates the antioxidant defense system, whereas the asthma+astaxanthin group returns to the normal levels. In conclusion, the data obtained from this study showed that astaxanthin may have a protective effect against ovalbumin-induced allergic asthma.