Cemal Tollu ve Türk resminde kübizm çözümlemeleri
Analysis of cubism in Turkish and Cemal Tollu's paintings
- Tez No: 542280
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Cemal Tollu, Türk Resmi, Kübizm, Türk Resminde Kübizm, Analitik Çözümleme, Yönelimsellik, Cemal Tollu, Turkish Painting, Cubism, Cubism in Turkish Painting, Analytical Analysis, Intentionality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Araştırmada kübizm tarihsel süreç içerisinde incelenmekte ve kübizmin Türk resim sanatındaki görünümlerine ve çözümlemelerine bakılarak resimler içerik ve biçim olarak analitik çözümlemeye göre incelenmektedir. 1907'de Batı'da başlayan Kübizm'in Türk resminde 1920 ve 1960 arasındaki etkileşimine, kültürel ve toplumsal anlayışa ve yönelişe değinilen araştırmada, Türk resminde kübizm algısının, tarihsel süreç içerisinde toplumun durumunun ve sanatçının iç dünyasının bir göstergesi olduğu araştırılmakta ve genel bir yargıya varılmaktadır. Tezin diğer bölümünde, Cemal Tollu'nun kübizm anlayışındaki, özgün kompozisyon yorumuyla resmettiği kübist resimleri analiz edilmektedir. Kübist resimlere analitik çözümlemeleri yapılarak, kübizm yaklaşımları ve kültürel ve toplumsal algısı üzerinde durulmaktadır. Betimsel araştırma yoluyla elde edilen verilerde genel tarama modeli kullanılmaktadır. Araştırmada kübizm yaklaşımları, kübizme etki eden faktörler ve Cemal Tollu'nun sanat yapıtına kübizm etkileri çözümlenerek sonuca ulaşılmıştır. Bu tezde dört temel problem üzerinde durulmuştur. Bu dört temel problem; kübist yaklaşımlar, kübist eğilimli dönemler, Türk resim sanatında geometrik çözümlemeler, Türk resim sanatında kübist sanatçı Cemal Tollu'nun kübist eğilimli eserinde biçim, içerik ve renk olarak etkileşimi ve analitik çözümlemeleri olmak üzere belirlenip irdelenmiştir. Bu bağlamda yapılan araştırmada; kübist etkili eserler ve Cemal Tollu'nun plastik değerlerden olan biçim, içerik, kompozisyon ve renk bakımından değerlendirilen resimlerinde, Cemal Tollu'nun yaşamına, hayata bakış açısına, renk algısına dair aktarımlar edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines Cubism in its historical context and looks at the selected paintings in accordance with the content and analysis through the reflections and analysis of Cubism in Turkish painting. In this respect, it touches upon the interaction of Cubism whose inception dated back to 1907 in the world and which disseminated its influence from 1920 to 1960 in Turkish painting art. It also touches upon Cubism's orientation to embrace cultural and social understanding in Turkey. Furthermore, it is seeks to discover relevance of perception of Cubism in Turkish painting both to the status of Turkish society in historical context and to the internal world of artists. Through the study, the thesis reaches to a number of concluding remarks. The other part of the thesis is dedicated to analysis of selected Cubist paintings drawn with unique interpretation of his compositions. Through conducting content and analytical analysis to Cubist paintings, the thesis dwells upon Cubist approaches as well as on both cultural and social perception. The study employs general scanning model in the data acquired through illustrative research. It reaches to its conclusions through analyzing Cubism approaches, the factors impacting upon Cubism and the influences of Cubism on artistic heritage of Cemal Tollu. The thesis is dedicated to four fundamental problems. The four fundamental problems have been assessed as Cubist Approaches, periods with Cubist orientation, geometric analysis in Turkish painting art, the interactive relationship of form, content and color in the works of the Cubist artist Cemal Tollu in Turkish painting art and analytic analysis regarding hisworks.In this context the research conducted; Cubist influential works and Cemal Tollu's paintings, which are evaluated in terms of form, content, composition and color from plastic values, have been conveyed to Cemal Tollu's life, point of view to life and color perception.