Sivil toplum kuruluşlarının toksik dindarlık sendromuna etkisi
Effect of the non-governmental organizations on the toxic piety syndrome
  1. Tez No: 542335
  2. Yazar: HİLAL KAZICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SABRİ GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum, Eğitim, Toksik Dindarlık Sendromu, Civil Society, Education, Toxic Piety Syndrome
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimde ve Sosyal Hayatta Sivil Toplum Örgütlenmeleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Dindarlık, din psikolojisi ve din sosyolojisinin önemli araştırma konularından birisidir. Toplumsal olguların ve değişmelerin, dinin idrak ediliş ve uygulanış biçimi üzerindeki etkisini anlamaya yönelik hazırlanmış olan bu araştırmada; dindarlık, eğitim ve sivil toplum arasındaki ilişki analiz edilmeye çalışılmıştır. Üç ana bölümden oluşan araştırmanın birinci bölümünde konuyla ilgili temel kavramlar tanımlanmıştır. İkinci bölümde ahlâkı merkeze alan bir dindarlık anlayışının yanı sıra gösterişi ve maddiyatı merkeze alan bir dindarlık anlayışının varlığına işaret edilmiş ve bu dindarlık anlayışına“Toksik Dindarlık Sendromu”adı verilmiştir. Toksik dindarlık sendromunun nedenleri, belirtileri ve sonuçları tespit edilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise sivil toplum kuruluşlarının, toksik dindarlık sendromuna olumlu ve olumsuz etkileri ele alınmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak STK'ların toksik dindarlık sendromunun ortaya çıkmasında da ortadan kaldırılmasında da büyük bir etki yaratma potansiyeline ve imkânlarına sahip olduğu belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Piety is one of the important research subjects of the psychology of religion and the sociology of religion. This study is designed to understand the impact of social phenomena and changes on the way in which religion is perceived and applied, and aimed to analyze the relationships between piety, education and civil society. The research consists of three main chapters and in the first chapter, the basic definitions of the subject are provided. In the second chapter, it is stated that besides the view of morality-oriented piety, there is another view of piety stemming from vanity and materialism, which defined as“Toxic Piety Syndrome”. The causes, sings and results of this Toxic Piety Syndrome were examined. In the third chapter, the positive and negative effects of non-governmental organizations (NGOs) on the Toxic Piety Syndrome are determined. As a result, it has been suggested that NGOs have the potential and opportunities to make a significant impact on the and also for the elimination of the Toxic Piety Syndrome.