Motorla kullanılan iki farklı niti tek eğe sisteminin mekanik ve kök kanalı şekillendirme özelliklerinin karşılaştırılması
Comparison of mechanical properties and root canal shaping abilities of two different engine driven niti single file systems
- Tez No: 542362
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER CUMHUR AYDIN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Döngüsel yorgunluk direnci, kök kanal şekillendirmesi, atomik kuvvet mikroskobu, NiTi dönen eğeler, cyclic fatigue resistance, shaping ability, atomic force microscope, repeated cilinical use, NiTi rotary files
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmanın amacı, güncel iki farklı NiTi döner eğe sisteminin iki farklı kurvatür yarıçapında döngüsel yorgunluk dirençlerinin ve şekillendirme yeteneklerinin yapay kanallarda incelenmesi ve klinik kullanım sonrası ve tekrarlayan sterilizasyon döngüleri sonrasında yüzeylerinde meydana gelen değişikliklerin SEM ve AFM ile incelenmesidir. Çalışmamızın birinci bölümünde 80 adet HyFlex™ EDM One File (#25/.08) ve One Shape®(#25/.06) eğe kullanıldı. Eğelerin yarısı (n=40) şeffaf rezin blokların yapay kanallarında beş kere şekillendirmede kullanıldı. Yeni ve 5x kullanılmış eğelerin döngüsel yorgunluk direnci; 60° kurvatür açısı ve 5 mm. ve 10 mm. kurvatür yarıçapına sahip paslanmaz çelik yapay kanallarda test edildi. Kırılana kadar gerçekleşen tur sayıları, dönme hızları ile kırılana kadar geçen süre çarpılarak hesaplanarak test edildi. Eğelerin kırık yüzeyleri SEM (tarama elektron mikroskobu) ile incelendi. Veriler t-testi kullanılarak anlamlılık düzeyi p0.05 olacak şekilde değerlendirildi. Elde edilen veriler değerlendirildiğinde şekillendirme ve sterilizasyon işlemlerinden sonra tüm alanlarda RMS değerleri değişmiş ve yüzey bozukluğu meydana gelmiştir. Buna karşın meydana gelen değişim istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05)
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the cyclic fatigue resistance of two different novel rotary nickel titanium file systems in artificial canals with two different radii of curvatures and compare the shaping abilities in simulated curved canals and evaluate the topography of new, used and sterile instruments by using scanning electron microscope and atomic force microscope. In the first part of study 80 HyFlex™ EDM One File (#25/.08) and One Shape® (#25/.06) files were used. 40 of each files were used five times in the simulated curved canals of resin blocks. The cyclic fatigue resistance of the new and used files was tested in a stainless steel artificial root canals with 600 angle and the 5 mm and 10 mm radii of curvature . The number of cycles to fracture was calculated by multiplying the rotational speed and time to fracture. The fracture surface of files were examined by using SEM. The data was analysed with using t-test and the significance was set at p0.05).