Bağımsız şer'î müşâvirlik ve kurumlar için önemi
The importance of the independent Sharia advisor for the companies
  1. Tez No: 542474
  2. Yazar: SHEHAB AHMED SAEED ALAZAZI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED HARB
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Hukuk, Economics, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Shari'ah Consultancy, Islamic Economics Companies, Shari'a Advisor Profession
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
“ Bağımsız Şer'î Müşâvirlik ve Kurumlar İçin Önemi ”Bu çalışma İslam ekonomisine göre faaliyet göstermek isteyen bir şirketin takip edilmesi ve gereken en uygun konuma ulaşabilmesi ve kendisine İslami bir şirket adının verilebilmesi için bağımsız bir hukuk müşavirliği çerçevesinde ilerlemeyi amaçlamıştır. Fetva ve Şeriat Denetleme Komiteleri işin baskısı ve yayınlanan Fetvanın uygunsuzluğu da dahil olarak birçok zorlukla karşılaşmaları bununla birlikte üyelerine yönelik yapılan aşırı baskı nedeniyle daha az etkili olmaları göz önünde bulundurulduğunda bu duruma alternatif çözüm bulunup önerilen şeriat danışmanının temsilci olarak İslam hukukunun nasıl uygulanacağıyla ilgili bilgi sahibi olması gereken şirketlere meşru yönü ile yasal öneride bulunması gerektiğini İslam ekonomisinin en önemli konularından biridir. Önceki çalışma ve araştırmalara istinaden Şeriat denetiminin bankalardaki rolünü ve İslam ekonomisine göre faaliyet gösteren şirketlerde hukuk danışmanlığı mesleği çalışmasının konusuna değinilmemiştir. Böylece، meşru hukuk müşaviri olarak bu alanda bir uzman araştırmacı، bilimsel bilgi birikimini، düşünce ve zihinsel yaratıcılığı، sunumu، kodlaması ve sonuçlara ulaşmadaki olumlu rolünü tavsiyelerde bulunmayı amaçlamaktadır. Araştırmacı، İslami ekonomisine uygun olarak faaliyet göstermek isteyen her şirket için harici hukuk danışmanlık mesleğinin öncelikli olarak benimsenmesini tavsiye eder. Böylece، İslami Mali Kurumlar Muhasebe ve Denetim Kurumu (AAIOFI) tarafından yayınlanan standartlara göre Şeriatı referans göstererek yasal inceleme yapar ve başvuru hakkında yasal görüş bildirir. Bütünlüğü ve şeffaflığı sağlamak için bir denetleme personeli atanmasını uygundur. Bu durumda، çalışanın bir iç hukuk denetçisi olarak atanmasını veya Şeriat Denetiminin işlevleri için daha fazla bir şey yapmasını engellemez. Anahtar Kelimeleri: Şeriat Danışmanlığı, İslami Ekonomi Şirketleri, Şeriat müşaviri Mesleği.
Özet (Çeviri)
This study aimed to show“The importance of independent Sharia advisor”to make the Islamic company reach its perfect situation which the want to work according to the Islamic economic system and because of many challenges which the supervisory of the Sharia recently are facing such as work pressure and its fatwa is not mandatory besides it is efficient than necessary thus the independent Sharia advisor is the proposed alternative solution for the Sharia side of the Islamic economic to show how to give the consulting of the Sharia to the companies which are intending to apply the Sharia. Also, a lot of previous studies which dealt with the role of Sharia supervision were viewed and used though these studies have not mainly dealt with this topic. Therefore the researcher who has an experience in this domain as a Sharia's advisor in addition to that he aims to give scientific knowledge he recommends to adopt foreign Sharia's conclusion to any company wants to work according to Islamic economic system regardless of its magnitude to check and give Sharia's recommendations on the application according to Sharia's rules which are given by accounting and auditing authority of the Islamic financial institutions ( AAIOFI) and prepare the final Sharia's report to ensure fairness and clarity looking ahead that the next period will include the mentioned recommendations in this study that as a result the Sharia's consolation has its official international acceptance and adoption as financial advisor and legal advisor according to controls and several things which constitutes the future vision.